Рогатица: Олтар из 13. вијека открива прошлост

Сретен Митровић
Рогатица: Олтар из 13. вијека открива прошлост

Рогатица - На локалитету Црквине, недалеко од рогатичких Борика, некада је била црква која је саграђена у 13. вијеку.

Ово су потврдили археолози Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Љубица Срдић и Љиљана Парежанин, које су посљедњих десет дана боравиле на Црквинама са задатком да покушају наћи одговор да ли има истине у народном предању о постојању старе цркве.

- Већ прва три дана рада на локацији, која је према предању била задужбина краља Драгутина и његовог брата Милутина, синова Стефана Уроша Немањића и Јелене Анжујске, открили смо зид објекта за који смо процијениле да је западна страна некадашње цркве - рекла је Парежанин.

Љубица Срдић, која је водила ископ на Црквинама, каже да су даљим ископима тражили сјеверну и јужну страну објекта и посебно апсиду, односно олтар као основни дио за идентификацију остатака сваке цркве.

- На нашу срећу, претпоставка да смо на правом путу потврдила се откривањем, дјелимично девастираног сјеверног и јужног зида. На наше велико задовољство у добром стању је пронађена апсида, односно олтар који је у свакој српској цркви у полукружном облику - истакла је Срдићева наглашавајући да је циљ њиховог боравка на Црквинама остварен.

- Више нема дилеме велика црква од стотину квадрата је некада красила ово мјесто. Олтар, димензија 4,60 пута 3,25 метара је најбољи доказ да је црква стварно постојала и да је народно предање имало основа иако је од тада прошло преко седам вијекова - рекла је Срдићева.

Према ријечима Љиљане Парежанин неопходно је што прије заштитити оно што су пронашли и прећи на систематско истраживање цјелокупног налазишта и његово предавање науци и јавности. При тражењу остатака средњовјековне цркве, археолози су нашли и два новчића.

- Са једног новчића је прочитана 1920. година. То је доказ више да су вјерници овдје и тада долазили и даривали црквиште - рекла је Срдићева додајући да је другом новчићу потребно темељито чишћење.

Туристички Драгуљ

Радове на Црквинама помно је пратио директор Општинске туристичке организације Небојша Голић. Након што се утврдило да је овдје постојала црква он сматра да ће то знатно обогатити туристичку понуду у Рогатици.

- Остаци цркве из 13. вијека, Лучка чесма, у порти цркве и као споменик страдалим у Добојском логору 1916. и новоизграђена црква Светог Јована Крститеља уз зелене стољетне шуме на надморској висини од 1.155 метара представљаће туристички драгуљ кога ће многи, поготово љубитељи вјерског туризма радо посјећивати - рекао је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана