Роде заобилазе рубне општине Републике Српске

Милијана Латиновић
Роде заобилазе рубне општине Републике Српске

БАЊАЛУКА - Рубне општине у Републици Српској годинама се суочавају са негативним природним прираштајем, а колико је демографска слика лоша потврђује примјер Источног Дрвара гдје се колијевка посљедњи пут заљуљала прије три године.

Матичарка у Источном Дрвару Ковиљка Родић каже за “Глас Српске” да већ три године ниједно дијете није уписала у матичну књигу рођених.

- Нажалост, лани није било уписа рођених, а није било ни склопљених бракова. У нашој општини је махом старије становништво и ријетки су млади који одлуче да овдје свију своје гнијездо - истакла је Родићева.

Роде ријетко навраћају и у Ново Горажде, гдје се у просјеку годишње роди троје или четворо малишана.

- Ми немамо болницу, тако да породиље одлазе у Фочу па и оно мало дјеце што се роди годишње, уписује се у матичну књигу рођених у тој општини.

Нисмо имали ниједан упис рођених лани, а није било ни склопљених бракова - рекли су у матичној служби у Новом Горажду и додали да годишње у просјеку имају око 20 уписа у матичну књигу умрлих.

Судбину ове локалне заједнице дијели и општина Доњи Жабар у којој, према ријечима начелника Николе Ђокановића, из године у годину има све мање младих.

- Наше становништво гравитира бијељинској болници, а многи су регистровани и у Брчко дистрикту тако да прецизних података о укупном броју новорођених у нашој општини нема, али знам да је то свега неколико беба годишње - рекао је Ђокановић.

Матичар у општини Купрес РС Драган Чолић истиче да је лани у овој општини рођено четворо дјеце.

- Када би се сваке године родило бар толико беба имали бисмо неку наду за опстанак. Наша општина броји око 300 становника, претежно старијих, а подмлатка нема - рекао је Чолић за “Глас Српске” и додао да у основној школи у овој општини наставу похађа свега десетак ученика. 

Чолић каже да овој и другим мањим општинама у Српској пријети нестанак. 

Према подацима Фонда за дјечију заштиту у прошлој години из Источног Дрвара нису добили ниједан захтјев за помоћ за опрему новорођенчета, док су из Новог Горажда стигла три, а из Купреса РС и Доњег Жабара по четири захтјева за остваривање тог права.

- Право на помоћ за опрему новорођенчета остварује мајка са пребивалиштем у Српској за свако новорођено дијете у породици, без обзира на материјални статус породице и мјесто рођења дјетета. Такође право може остварити и отац, односно старатељ или усвојитељ дјетета уколико мајка дјетета није жива, уколико је дијете напустила или је из објективних разлога спријечена да непосредно брине о дјетету, према акту надлежног органа - појаснили су у Фонду за дјечију заштиту.

Додали су и да ово право остварују и мајке страни држављани ако имају стални или привремени боравак у Српској,  под условом да је дијете рођено на територији РС и да у држави чији су држављани нису корисници права по истом основу.
 

 

Опрема за новорођенче

У Фонду за дјечију заштиту истичу да се захтјев за помоћ за опрему новорођенчета подноси у року од годину дана од дана рођења дјетета.

- Помоћ се исплаћује једнократно у износу од 250 марака - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана