Риболовци и мирис котлића окупирали Билећко језеро

Ратомир Мијановић
Риболовци и мирис котлића окупирали Билећко језеро

Билећа - Љубитељи природе, риболова и доброг залогаја из Српске, Србије и Црне Горе окупили су се у недјељу на Билећком језеру, гдје је одржана “Сомовијада 2019” и међународно такмичење у лову рибе на пловак, а није изостало ни традиционално припремање рибље чорбе.

У раним јутарњим сатима на смарагдно плаву пучину језера испловио је двадесетак екипа и забацило своје мреже, а најуспјешнији су били аласи Завичајног клуба “Освит” из Билеће.

Тројац Милан Вучинић, Зоран Самарџић и Емин Шуко уловио је три сома укупне тежине 14,9 килограма. Друго мјесто освојили су Предраг Леро и Владо Тркља, који су уловили двије рибе тешке 14,2 килограма, док је треће мјесто припало екипи у којој су се такмичили Обрен Пујић, Радослав Топаловић и Драган Топаловић, који су уловили три сома укупне тежине 13,1 килограм.

- Велики сомови су толико снажни да човјек некад нема довољно снаге да их извуче. Често се деси да рибар пусти сома на слободу, а нису ријетки ни случајеви да сом поцијепа рибарску мрежу и оде. Овај пут, ми смо их надмудрили - рекао је Зоран Самарџић из побједничке екипе.

Истовремено, у рејону Кулетина одржано је међународно такмичење у лову рибе на пловак. Апсолутни побједник био је члан Спортско-риболовног друштва Билећа Предраг Милићевић, док је у екипном такмичењу побједу однијела екипа из Никшића, а друго и треће мјесто припало је Невесињцима и рибарима из Пожеге.

И да се након напорног пецања има шта појести побринули су се такмичари у прављењу рибље чорбе, а најукусније јело крчкало се у котлићу Подгоричана. Мирис рибљег паприкаша ширио се обалама Билећког језера, а за одличан укус јела Црногорци су награђени првим мјестом.

Чланови ЗК “Освит”, припремали су, мимо такмичења, јагњећи и телећи котлић, а све с циљем афирмације, популаризације и омасовљавања овог вида дружења и добре забаве.

- Најискреније се надамо да ће се у скоријој будућности на оваквим окупљањима палити по 20 и више ватри и да ће се у котлићима крчкати разни специјалитети нашег краја јер је то одличан вид гурманске презентације региона - рекао је предсједник ЗК “Освит” Миодраг Хрњез Љумо.

Дисциплина на води

Организатор манифестација, Спортско риболовно друштво Билећа, задовољан је одзивом и количином уловљене рибе. Посебно су истакли фер, коректно и спортско понашање и дисциплину на води свих такмичара, а у Дому културе “Јевто Дедијер” у Билећи, уз трпезу љубави и захвалност спонзорима, у срдачној и пријатељској атмосфери, подијељени су пехари, дипломе, захвалнице, медаље, као и робне и новчане награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана