Реконструисана пијаца у Пријекој чаршији

ГС
Foto: Срна

ФОЧА - У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца.

Реконструкцију пијаце заједно су финансирали општина Фоча са 70.000 и швајцарски "Каритас" са 20.000 КМ у оквиру пројекта "Социо-економска одрживост и подршка локалном становништву Горњодринске регије", а општина је издвојила и додатних 30.000 за тезге и пратећу инфраструктуру.

На старом фочанском тргу, односно пазаришту, гдје се вијековима размјењују и продају разна добра, обновљене су бетонске надстрешнице, степеништа и читав плато, који је урађен посебном техником штампаног бетона.

Све то је пијаци дало доста љепши изглед, а у складу са режимом заштите културно-историјских споменика, с обзиром да је дио амбијенталне цјелине заштићене Пријеке чаршије.

Замијењене су и тезге, ријешен је проблем одводње оборинских вода, саниран је прилазни тротоар и измјештено и уређено мјесто за контејнере.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да Фоча као туристичко мјесто заслужује да има уређену градску пијацу, те да општина жели да увеже пољопривредне произвођаче са рафтинг туризмом и да стари дио града бљесне у најбољем свјетлу.

"Овај дио града је под заштитом државе и морали смо да ускладимо реконструкцију, односно санацију пијаце у габаритима које дозвољавају мјере заштите. У наредним корацима урадићемо тоалетни простор и још неке ствари које недостају", рекао је Вукадиновић, захваливши "Каритасу" за финансијску подршку.

Замјеник директора "Каритаса" Швајцарске у БиХ Златан Савић каже да су у овој организацији презадовољни како је урађена пијаца.

"Урађено је више и боље него што смо очекивали. Реконструкција пијаце је иницирана и већински финансирана од стране општине Фоча, а `Каритас` је само учествовао у склопу нашег пројекта који већ задње три године спроводимо на подручју ове општине", рекао је Савић.

Радове је изводило фочанско предузеће "Техноградња", чији директор и власник Саво Миловановић каже да је посебно задовољан што се одустало од варијанте постављања бетонских плоча и што су се одлучили за штампани бетон, што није уобичајено у Фочи.

"Надам се да ћемо у наредном периоду многе површине, умјесто бетона или плоча, радити штампаним бетоном. Најбитније је да су купци и продавци задовољни, то је био основни циљ и извођача и инвеститора", рекао је Миловановић.

Продавац поврћа Нисад Габела из Горажда каже да је пијаца сада доста љепша.

"Свјетлија је подлога, кровови урађени, неће киснути, добро је. Ово је први пут да је пијаца урађена како треба за ово година колико ја долазим, а ја сам овдје већ неких 19 година", рекао је Габела.

Момирка Марић из Фоче, која продаје домаће поврће и прерађевине од поврћа и шумског воћа, рекла је да је пијаца дивна.

"До сада се ништа није уређивало, ово је први пут, а добро би било да се уради још и мокри чвор", рекла је Марићева.

Уз стари трг, у Фочи је у току и обнова главног градског Трга краља Петра, те уређење и поплочавање платоа испред Храма Светог Саве. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана