Ратни Девети одред специјалне полиције понос Српске

Срна
Ратни Девети одред специјалне полиције понос Српске

ФОЧА - Помен парастосом, полагањем цвијећа и паљењем свијећа, у Фочи је данас обиљежено 27 година од оснивања Деветог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, чији је ратни пут трајао од Ђурђевдана 1995. до окончања ратних сукоба.

Ветерани овог одреда истичу да су на свим теренима одговорно и поуздано обављали своје задатке, а да је нарочито тешко било у рејону Трескавице и Трнова.

Ветеран Специјалне бригаде Пајо Паприца и данас ради као припадник МУП-а Српске, у одреду Жандармерије.

“Бригада је осјетила потребу да формира још један одред, знајући да ће муслиманске снаге направити притисак да се споје од Трескавице према Горажду. Наш одред је био врло мобилан, од требињског ратишта, преко сарајевског и трновског гдје је било посебно тешко, а највише смо се показали на сарајевском ратишту враћајући пробијене линије у рејону Средњег”, навео је Паприца.

Он је рекао да су имали несрећу да им један саборац погине, а опет срећу што није било више смртно страдалих припадника, имајући у виду кроз шта су све прошли.

“Успјели смо да сачувамо овај дио Републике Српске и надам се да ће будућа покољења умјети да то цијене и чувају”, рекао је Паприца, присјећајући се ратних дана.

Пензионисани генерал полиције Љубиша Боровчанин рекао је да је 9. одред формиран нешто касније, али су и раније постојали као јединица и прикључили се Специјалној бригади полиције.

“За врло кратко вријеме у озбиљним биткама они су направили своје име које је вриједно респекта и то име је уграђено у темеље Републике Српске. Данас смо дужни са поштовањем да се присјетимо оних који су дали живот, оних који су се борили, да се захвалимо њима и њиховим породицама, као и онима који још као припадници МУП-а чувају и граде Српску”, нагласио је Боровчанин.

Цвијеће су на спомен-обиљежје испред Полицијске управе Фоча положили представници Команде специјалне бригаде полиције, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, Полицијске управе Фоча, специјалних бригада полиције из цијеле Српске, Борачке организације и општине Фоча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана