Ратари у Семберији очекују добар род пшенице

Љ. А.
Ратари у Семберији очекују добар род пшенице

БИЈЕЉИНА - Род пшенице у Семберији, према оцјени стручњака, биће добар упркос нестабилним временским приликама током зиме и прољећа.

Стање усјева веома је добро и на два огледна поља стрних жита, у Новом Селу и Велином Селу, која су постављена у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

- Ова два локалитета се међусобно разликују због висине земљишта и примијењене агротехнике. На локалитету Новог Села обављена је сјетва 61 сорте пшенице, јечма и тритикалеа редукованом обрадом, док је у огледу у Велином Селу обављена сјетва класичном обрадом земље и заоране су 34 сорте пшенице од 11 хемијских кућа, па ћемо видјети које су то разлике у приносима на два локалитета - рекао је руководилац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Драган Зарић.

Илија Лазић, на чијем је имању постављено једно од два огледна поља, очекује добар род и принос.

- Стање је задовољавајуће, примијењене су све агротехничке мјере, нема болести, трава и корова. Очекујем зато да принос буде већи него прошле године који је био око 650 килограма по дунуму - каже Лазић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана