Рајчевић: Наставак подршке пројектима који ће олакшати живот грађана

Срна
Рајчевић: Наставак подршке пројектима који ће олакшати живот грађана

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да ће ово министарство, у сарадњи са партнерима - УНДП-ом и градом Бањалука, наставити да подржава пројекте који ће грађанима олакшати живот, попут пројекта праћења аутобуса (БЛ БусТрацкер).

Рајчевић је новинарима у Бањалуци, гдје је презентован пројекат "БЛ бастрекер", рекао да је ријеч о пројекту у којем сви добијају, прије свега грађани Бањалуке јер ће им кориштење овакве апликације и софтверског рјешења олакшати живот.

"Добијају и сви потенцијални будући иноватори и они који желе да се баве развојем софтвера, јер ће на основу онога што су поставили људи са бањалучког Електротехничког факултета (ЕТФ) моћи да надограђују своја рјешења", рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да то доприноси и развоју читавог новог еко-система који ће се базирати на технологијама "паметног града" (смарт цитy).

Рајчевић је рекао да Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Влада Српске остају привржени примјени рјешења "паметног града".

"Када смо почетком 2020. године организовали састанак са представницима локалне канцеларије УНДП-а у Бањалуци, као Министарство нисмо имали ниједну дилему да се активно укључимо у ову иницијативу и да је подржимо у значајном финансијском износу", навео је Рајчевић.

Сматрали смо, нагласио је Рајчевић, да је вријеме да се развије одређени сет пројеката у Српској, који ће допрнијети, прије свега, подизању свијести о потреби технологија "паметног града" у нашим урбаним цјелинама.

"Бањалука је, као највећа урбана цјелина, свакако добила можда и највећи фокус у оквиру ове иницијативе и као резултат тих пројеката данас смо имали презентацију апликације, која је показна вјежба за оно што можемо, као Република и као друштво, да постигнемо у развоју `смарт сити` технологија", навео је Рајчевић.

Он је истакао да је овај пројекат и његова реализација врло значајна, не само за грађане Бањалуке, него и Српске у цјелини.

"То је, прије свега, зато што такав концепт развоја на такозваном отвореном коду пружа могућност да резултате спровођења овог пројекта као Министарство и као Влада можемо у сарадњи са УНДП-ом касније да адаптирамо и за друге урбане цјелине у Српској", нагласио је Рајчевић.

Рајчевић је изразио наду да ће такви исходи бити и за осталих девет пројеката за Бањалуку, додавши да ће ресорно министарство у сарадњи са партнерима-УНДП-ом и градом Бањалука, наставити да подржава овакве пројекте.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је стратешко опредјељење града потпуна модернизација јавног превоза, истакавши да је ова апликација важан корак према томе.

"Град Бањалука жели да заокружи причу о модерном јавном превозу за ову годину, који се састоји од више од 30 или 40 модерних аутобуских стајалишта у ужем дијелу центра града", рекао је Станивуковић и најавио да ће за то ускоро бити расписан јавни позив, те навео да се очекује постављање модерних аутобуских стајалишта у току године.

Станивуковић каже да је жеља Градске ураве да се удвостучи број корисника јавног превоза, што је, каже, могуће ако буде модеран и приступачан генерацијама које долазе.

"Драго ми је што град има партнере у УНДП-у и надлежном министарству, `Аутопревозу` и другим превозницима. Приоритетни задатак послије ове презентације је да град обједини све превознике да преузму ову апликацију и примијене је", рекао је Станивуковић.

Он је навео да је ЕТФ поставио амбициозан циљ - да се до краја године са свим превозницима у ужем дијелу центра града омогући комуникација, а већ до средине наредне године и да буду обухваћени и периферија и села.

Професор на Електротехничком факултету (ЕТФ) Универзитета у Бањалуци Дражен Брђанин рекао је да је ријеч о једном од 10 пројеката у оквиру иницијативе "Бањалука - паметни град будућности" и реализован је у сарадњи ЕТФ-а и предузећа "Аутопревоз".

"Тренутно омогућава праћење аутобуса на линијама 10, 13 и 17 У оквиру пројекта развијена је мобилна апликација која је бесплатна и јавно доступна и грађани могу да је већ користе", ракео је Брђанин и додао да је више од 400 корисника инсталирало апликацију, која је оцијењена веома добром.

Шеф Регионалне канцеларије УНДП-ја Горан Вукмир рекао је да је ово један од добрих примјера како се може развити пројекат који на веома лијеп начин одговара на потребе грађана и рјешава њихов конкретан проблем, као што је јавни превоз.

"У исто вријеме, отвара огроман потенцијал и корист и за саме превознике, који могу да имају увид у кретање саобраћаја. Доноси корист и за град - да се види како то функционише, те за Универзитет и Министарство отвара простор за научноистраживачки рад на новим пројектима и комерцијализацију неких од тих рјешења", рекао је Вукмир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана