Радојка Филиповић: Ко ће надокнадити нанесену бол и шестогодишњу патњу?

Срна
Радојка Филиповић: Ко ће надокнадити нанесену бол и шестогодишњу патњу?

БРАТУНАЦ - Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић изјавила је Срни да је пријатно изненађена одлуком Суда БиХ, који је данас ослободио оптужби за геноцид у Сребреници Миодрага Јосиповића и још четворицу полицијских службеника из Братунца, али је упитала ко ће им надокнадити бол и патњу нанесену током претходних шест година.

"Не могу да вјерујем да је коначно дошао дан да тај суд уважи чињенице када су у питању оптужбе против Срба и да донесе такву правичну одлуку", рекла је Филиповићева.

Она сматра да је намјера тужиоца била да нанесе сумњу и бол оптуженима, наруши њихов углед и поремети им нормалан живот.

"Ти људи су неоправдано етикетирани и шест година, колико је трајао судски процес, поремећен им је нормалан живот, били су под сумњом и притиском и због тога треба да добију макар материјалну накнаду, иако она никада не може бити довољна сатисфакција за нанесену бол и посљедице које су се одразиле на здравље оптужених", истакла је Филиповићева.

Суд БиХ ослободио је петорицу бивших полицијских руководилаца оптужби за геноцид у Сребреници.

У недостатку доказа Суд БиХ ослободио је Миодрага Јосиповића, Бранимира Тешића, Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића од оптужби за учешће у дјелимичном истребљењу бошњачког становништва источне Босне.

"Тужилаштво није доказало присуство намјере оптужених за истребљење", рекла је предсједавајућа Вијећа Минка Крехо и додала да присуство полиције на одређеним локацијама није било довољно за осуђујућу пресуду.

Јосиповић је био начелник Станице јавне безбједности у Братунцу, Тешић замјеник командира Полицијске станице у Братунцу, Васић начелник зворничког Центра јавне безбједности, Зољић командант Посебних јединица полиције /ПЈП/, а Пантић командир Прве чете ПЈП-а.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана