Радио Србац стаје на ноге: Заостале плате лијежу након шест година

Дејан Јовичић
Радио Србац стаје на ноге: Заостале плате лијежу након шест година

СРБАЦ - Радио Србац ће ускоро исплатити осам плата које дугују својим радницима и измирити заостале обавезе према Пореској управи Републике Српске, чиме ће бити избјегнуто гашење једне од најстаријих радио станица на овим просторима, која је прошле године прославила четири и по деценије постојања.

То ће бити омогућено захваљујући кредитном задужењу у износу од 50.000 КМ које су једногласно подржали сви одборници на недавно одржаној сједници србачког парламента.

Директорица Радио Српца Љиљана Кошчица каже да је у плану задуживање код једне од комерцијалних банака на период до пет година, а отплата главнице и камате ће се вршити из редовних средстава предузећа.

- Намјера нам је да одједном исплатимо свих осам плата које касне више од шест година, за шта ћемо издвојити око 30.000 КМ, а остатак ће бити намијењен за исплату доприноса и набавку дијела техничке опреме. Постојећа техника је прилично застарјела, а само нови предајник кошта око 10.000 КМ, што нам је најпотребније у овом тренутку - рекла је Кошчица.

Она је подсјетила да је прије четири године потписан репрограм са Пореском управом РС на период од пет година, како би се исплатиле нагомилане обавезе које су достигле износ од око 70.000 КМ са каматама.

- Од укупно 60 рата остало је да исплатимо још 15, тако да ћемо новим кредитним задужењем издвојити око 15.000 КМ и очистити сав дуг - казала је Кошчица.

Према њеним ријечима, проблеми у Радио Српцу су почели 2013. године када је општинска власт, коју је чинила коалиција окупљена око бившег начелника Драге Ћирића, смањила годишњи грант са 100.000 на 75.000 КМ, што је довело до тога да су дугови за плате и доприносе у року од четири године достигли износ од 100.000 КМ.

- Овакво стање је било неодрживо и доведени смо до руба гашења, а наши радници скоро четири године нису имали овјерену књижицу. Ситуација се драстично промијенила када је нови начелник Српца Млађан Драгосављевић показао разумијевање за тешку ситуацију у којој смо се нашли и иницирао да се репрограмирају обавезе према Пореској управи, што је за нас био спас у посљедњем тренутку - истакла је Кошчица.

Додаје да мјесечна издвајања Радио Српца за кредитно задужење неће додатно оптеретити ову медијску кућу.

- Рата коју ћемо плаћати требало би да износи око 1.100 КМ, колико смо већ издвајали у протекле четири године за репрограм код Пореске управе и нисмо имали проблема са отплатом - нагласила је Кошчица.

Одборник СНСД-а у локалном парламенту Бранко Граховац похвалио је новинаре Радио Српца који су у турбулентним временима остали на радним мјестима.

- Иако им је била угрожена егзистенција, они су редовно долазили на посао и обављали новинарске задатке, не пропустивши ниједно важније дешавање. Такав професионалан однос задржали су до данас, а онима који су их довели у овакву ситуацију нека служи на част - рекао је Граховац.

Гаранције

Начелник Српца Млађан Драгосављевић очекује да ће од Министарства финансија РС ускоро стићи сагласност за издавање гаранције за задужење.

- Тиме ћемо напокон ријешити овај проблем и омогућити Радио Српцу да успјешно настави медијски рад који су до сада обављали врхунски - истакао је Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана