Пузигаћа: Српски пензионери дискриминисани

Срна
Пузигаћа: Српски пензионери дискриминисани

БАЊАЛУКА- Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да су избјегли Срби из Хрватске који су пензију прије рата зарадили у тој држави дискриминисани у односу на хрватске пензионере, јер им Хрватска није исплатила једнократну помоћ такозвани "ковид додатак".

"Власти у Хрватској су ову врсту помоћи омогућиле само пензионерима који живе у Хрватској, али не и избјеглим Србима из Хрватске који су прије рата равноправно са Хрватима издвајали средства у пензиони фонд и остварили права на пензију", рекао је Пузигаћа Срни.

Он каже да у Републици Српској тренутно живи око 20.000 пензионера који пензије примају искључиво из Хрватске и немају других примања по том основу.

Пузигаћа је подсјетио да Удружење годинама указује на тежак положај избјеглих Срба из Хрватске, јер хрватске власти опструишу рјешавање статусних права - станарска, радна, имовинска, пензиона и остала.

Хрватска Влада донијела је раније одлуку да исплати једнократну помоћ, такозвани ковид додатак за 850.000 пензионера у тој земљи.

Ресорни министар Јосип Аладровић рекао је раније да право на додатак имају корисници пензија који имају пребивалиште у Хрватској и нису запослени, а чија мјесечна примања нису већа од 500 евра.

Износ овог додатка износи између 53 и 158 евра у зависности од висине пензије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана