Пут до инвестиција креће с Марса

Александар Стојановић
Пут до инвестиција креће с Марса

ЈЕЗЕРО - Слијетање НАСА ровера у кратер на Марсу назван по општини Језеро велика је промоција за малу локалну заједницу у Републици Српској, а о овом историјском тренутку извјештавали су најпознатији медији са свих меридијана. То је реклама коју треба искористити како бисмо привукли стране инвеститоре и туристе.

Рекла је то за “Глас Српске” начелница Језера Снежана Ружичић коментаришући слијетање ровера “Перзеверанс”, који има задатак да испита постојање живота на Црвеној планети.

- Домаћи, регионални, али и свјетски медији, попут Би-Би-Сија, “Њујорк тајмса”, Ројтерса, медија у Њемачкој, Турској, Бугарској и бројним другим земљама су пренијели ову вијест. Очи скоро цијелог свијета су на кратко биле упрте у нашу општину и вјерујем да је ова реклама идеална прилика да покренемо пројекте из области екологије и туризма, што би у великој мјери неразвијену општину учинило примамљивом да људи долазе, остају, живе и раде у Језеру - рекла је Ружичићева.

На питање да ли руководство општине има већ одређене конкретне пројекте у плану и које су то предности овог историјског тренутка, Ружичићева каже да је то основа за привлачење инвеститора који ће градити у овој општини, као и туриста.

Додаје да су први кораци на унутрашњем плану већ учињени и да је она као начелница већ упутила писма универзитетима у Бањалуци, Сарајеву и Мостару како би се успоставила сарадња.

- То се тиче провођења заједничких активности на тему НАСА истраживања живота на Марсу. Образовни систем би такву тему пратио у једном другачијем облику, општина би радила на пројектима и промоцији и вјерујем да бисмо заједнички направили велики успјех, те да бисмо то могли искористити на свим странама - каже Ружичићева.

Овај тренутак могао би бити значајан да се покрену пројекти из области екологије, какви се до сада нису могли срести на овим просторима, а Ружичићева истиче да ће и она дјеловати у том правцу.

- Позваћу институције које би, на примјер, испитивале колико чист ваздух, вода, земљиште и слично овдје у Језеру.  Свакако планирам послати и допис НАСА, која подржава заштиту животне средине и вјерујем да ћемо реализовати бар неки пројекат у том погледу. Било би лијепо да НАСА инсталира неку реплику ровера или нешто код нас, да би туристи који дођу могли да виде нешто што свједочи одређеном историјском тренутку - закључује она.

Поводом слијетања ровера на Марс у спортској дворани Основне школе “Вук Караџић” у Језеру у четвртак увече организован је пренос путем видео-бима, а прије заједничког гледања овог догађаја, организована је и одбојкашка утакмица између екипа симболично названих “Марс” и “Земља”.

Упорност

Лансирање ровера “Перзеверанс”, што на српском значи упорност, почело је 30. јула прошле године у Ваздухопловној станици Кејп Канаверал на Флориди.  Његов задатак је да истражи и прикупи доказе о животу на кратеру Језеро. Назив Језеро је одабран зато што на бројним словенским језицима он описује природно удубљење или депресију испуњену водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана