Прва награда и 50.000 евра за пројекат на конкурсу Европске комисије

Срна
Прва награда и 50.000 евра за пројекат на конкурсу Европске комисије

ДОБОЈ- Основна школа (ОШ)"Вук Стефановић Караџић" из Добоја освојила је пројектом "Промоција физичке активности код дјеце са посебним потребама" прво мјесто и новчану награду од 50.000 евра, на конкурсу који је у категорији "Здрави животни стилови" (Хеалтхy Лифестyлес) расписала Европска комисија.

Директор школе Љубиша Благојевић рекао је новинарима да је проглашење побједника организовано јуче на онлајн годишњој скупштини Европске комисије.

"Новчана средства биће усмјерена за уређење инклузивног игралишта, опремање мини-сале за потребе наставе физичког васпитања ученицима са посебним потребама, као и ангажовање едукатора за оспособљавање наставника у раду са таквом дјецом", рекао је Благојевић.

Он је навео да у редовној настави школу похађа 37 ученика са потешкоћама у развоју, од којих пет користи инвалидска колица.

Благојевић је рекао да је пројектом предвиђено и организовање спортских такмичарских активности за дјецу са посебним потребама, с циљем мотивисања да се и друге локалне заједнице пројектно ангажују.

Према његовим ријечима, уређење инклузивног игралишта је дио активности које ова школа планира да реализује на побољшању наставног процеса и рада, а уједно и уређењу школског простора.

Координатор пројекта Милена Јанковић рекла је да је на конкурсу учествовало 60 школа из 32 земље, махом чланице ЕУ.

"У јануару нам је јављено да смо ушли у ужи избор, а награда је саопштена јуче на годишњој конфернцији коју организује Европска комисија, на коју смо позвани као учесници и говорници", изјавила је Јанковићева, која је и наставник Енглеског језика.

Ученик седмог разреда Мирослав Митровић, који као помагало користи колица, рекао је да ће нове справе олакшати часове физичког васпитања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана