Прва “Гастронаут” брошура са специјалитетима из Српске ускоро онлајн: Уштипцима и цицваром привлаче туристе

Данијела Бајић
Прва “Гастронаут” брошура са специјалитетима из Српске ускоро онлајн: Уштипцима и цицваром привлаче туристе

БАЊАЛУКА - Прва онлајн “Гастронаут” брошура са више од 30 аутохтоних јела, пића и других производа из Српске ових дана требало би да угледа свјетлост дана, а љубачевски уштипци од хељде, бањалучки ћевап и срнетина на мотајички начин само су неки од специјалитета који ће бити представљени у тој шареној компилацији, за коју већ тврде да је одмор за очи и мелем за душу.

Брошура са више десетина страна саткана је од фотографија специјалитета по којима је ово подручје познато, а све с намјером да у Српску привуче што већи број туриста.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић истакла је за “Глас Српске” да је брошура на српском језику већ израђена те да су остале неке ситнице да се финализују.

- Брошура, која ће обухватити 22 јела и више аутентичних производа, требало би да буде доступна на сајту Туристичке организације РС у наредних неколико дана. Ова шарена компилацији биће празник за очи за све оне који желе да се упознају са нашом традицијом и културом, а биће доступна на енглеском, руском и њемачком језику – казала је Јовановићева.

Додала је да ће се са штампањем брошура сачекати још неко вријеме, јер се тренутно не путује.

- У плану је да се ови наши специјалитети и производи са каталога нађу на менију већине ресторана, због чега ћемо у наредном периоду радити кампању - рекла је Јовановићева.

За савјете у припреми, декорацији и сервирању ових јела приликом израде брошуре био је задужен познати бањалучки кувар Предраг Тошић, који за каталог и саму организацију има само ријечи хвале.

- Српској, чији је сваки крај познат по неком јелу и производу, и те како је требала ова брошура, јер туристи најмање штеде на храни. Сви који туристички дођу у неку земљу, гледају да уштеде на смјештају и путу, али никако на јелима. Сви они желе да уживају у аутентичној храни тог мјеста, јер на тај начин упознају културу и традицију - прича Тошић.

Свуда у свијету, истиче Тошић, сад је популаран израз “здрава храна”, међутим, у Српској нема потребе да се храна дијели, јер је све здраво.

- Довољно је споменути маст која се добија од свиња и прасади који се хране домаћом храном, затим парадајз, паприка и многи други производи који се узгајају на здравој земљи, као и јела која се праве по рецептури наших бака -  рекао је Тошић.

Додао је да је прегршт јела и производа која Српска може препоручити туристима, захваљујући добром земљишту, квалитетној води и ваздуху.  

- За нас су карактеристични производи од кукурузног брашна, као што су љеваче или љевуше, затим попара и цицвара. Све су то јела која туристима можемо да понудимо кроз етно-понуду, а старо традиционално јело можемо презентовати и на модеран начин у градским ресторанима са малим измјенама приликом сервирања - рекао је Тошић и додао да би сваки ресторан у својој понуди требало да има 30 одсто домаћих, националних и интернационалних јела.

У ресторанима у Српској, истакао је Тошић, домаћа кухиња је заступљена око 15 одсто.

Туристи

Нада Јовановић истакла је да, у нади да ће вирусу корона доћи крај и да ће се живот вратити у нормалне токове, Туристичка организација Српске не престаје са промоцијом својих понуда у иностранству.

- Туристе очекујемо већ од 1. маја, када крену први летови – казала је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана