Прослављена слава и одржан годишњи концерт КУД-а “Мост” из Братунца

Срна
Прослављена слава и одржан годишњи концерт КУД-а “Мост” из Братунца

БРАТУНАЦ - Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Мост” из Братунца одржало је годишњи концерт и прославило крсну славу Светог Јована Златоустог, обиљеживши тако пет година постојања и рада.

У трочасовном програму синоћ су наступиле све фолклорне секције овог друштва, од пионира до ветерана, затим Културно-умјетничко друштво “Азбуковица” из сусједне Љубовије те Српско културно-умјетничко друштво “Свети деспот Стефан Лазаревић”.

Након богатог програма којим се његује културна баштина и српска народна традиција и обичаји, у пуној спортској дворани учесници програма су присуствовали заједничкој вечери и ломљењу славског хљеба поводом обиљежавања крсне славе “Моста”.

Овом приликом уручена су признања заслужним члановима и сарадницима као и донаторима овог друштва.

Предсједник КУД-а “Мост” Милош Митровић рекао је да друштво обиљежава мали јубилеј, пет година постојања и успјешног рада и да је настало од бивших чланова угашеног братуначког КУД-а “Младост” и фолклорне секције Српског добротворног и културног друштва “Свети Василије Велики”.

Митровић је нагласио да је “Мост” почео рад са 20, а сада има више од 200 чланова.

Он је истакао да захваљујући добром раду ово друштво добија често позиве за гостовања и да су и поред периода паузе у раду због вируса корона, већ гостовали у Грчкој, Бугарској, у градовима широм Србије, а били су више пута домаћини различитих фолклорних митинга и угостили су фолклораше из више градова у Србији и из источног дијела Републике Српске.

Према Митровићевим ријечима, чланови овог друштва уиграли су укупно 13 кореографија из разних српских крајева међу којима и једну оригиналну игру из средњег Подриња.

Члан прве фолклорне поставе Сања Јанковић рекла је да игра од оснивања друштва и да је стекла многа познанства и пријатељства, да чланство у фолклору обезбјеђује дружење, учење и нова сазнања, али и путовања и упознавање разних крајева које не би видјела да не игра у фолклору.

Она је рекла да је “Мост” велика породица која чува традицију, културу и обичаје српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана