Просјечна септембарска плата у Српској 1.026 КМ

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Просјечна септембарска плата након опорезивања У Републици Српској била је 1.026 КМ и поново је највиша до сада када се посматра просјечна плата након опорезивања по мјесецима, подаци су Републичког завода за статистику.

Просјечна септембарска плата након опорезивања већа је од августовске номинално за 0,2 одсто, док је у односу на септембар прошле године номинално већа за 6,4 одсто.

Највећа септембарска плата након опорезивања у износу од 1.592 КМ исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања, а најнижа од 748 КМ у грађевинарству.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру у односу на август у просјеку су више за 0,6 одсто, док су у односу на септембар прошле године у просјеку више за 2,6 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у септембру од 9,2 одсто забиљежен је у одјељку превоза због виших цијена горива и мазива, док је највећи пад цијена од 7,8 одсто био код обуће и одјеће због сезонских снижења

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана