Просјаци узнемиравају и нападају грађане Мостара

klix.ba
Просјаци узнемиравају и нападају грађане Мостара

Мостар - Свака туристичка сезона у Мостару на површину избаци проблем џепарења и просјачања. Посебно је то изражено у Мостару у Старом Граду, неколико околних улица, аутобуској и жељезничкој станици.

Грађани и туристи отворено негодују, траже помоћ од надлежних, док МУП ХНК актуализира проблем мањка радне снаге.

Читатељка портала klix.ba прича  о проблемима које је имала када је прије неколико дана на аутобуској станици чекала госте из Португала који су имали резервисан смјештај у апартманима које посједује.

“Било је око девет сати, на перонима је било десетак просјака, већином мајке с дјецом и неколико малољетника. Прво ми је пришао један малени и упитао за марку, кад сам му казала да немам, пришли су остали и почели ме пљувати и ударати. Била је ту још једна дјевојка коју су нападали прије мене, нико да притекне у помоћ. Један ми је трзнуо ташну и побјегао, а остали су ме наставили пљувати и вријеђати”, казала је.

Касније је притрчао конобар из оближње кафане, који ју је препознао, узео им ташну коју су они претходно испразнили и запријетио казавши да је већ звао полицију.

“Док су они наставили вандализирати остатак станице, долази мој гост и четрдесетак осталих туриста. Тада прелазе с мене и те дјевојке на њих, буквално их вуку за одјећу, трзају... Људима ништа није јасно гдје су дошли и шта их је снашло”, каже наша саговорница.

Људевит Марић, портпарол МУП-а ХНК, каже нам како се почетком сваке туристичке сезоне појачају патроле старом градском језгром, улицама Фејићевом и Фрањевачком те другим фреквентним дијеловима града.

“Ипак, сви знају да нама у ХНК недостаје 288 полицајаца. Ми свим расположивим снагама радимо на унапријед донесеном плану, али ако погледамо данашњи или јучерашњи полицијски билтен, нема ниједне крађа. Џепарење се подводи под термин крађа”, појашњава Марић.

Он апелује на грађане да полицији пријављују сваки инцидент, да полиција може покренути истраге, али и анализирати податке о новим фреквентним тачкама џепарења или просјачења.

“Аутобусна и жељезничка станица су фреквентне од кад се памти и увијек је тај проблем изражен на тој локацији. Апелујемо на више пажње грађана, али и на уредно пријављивање сваког инцидента”, поновио је Марић.

Проблем џапарења и просјачења само на први поглед изгледа једноставан, а добро упућени кажу да задире у бројне друштвене и криминалне сфере.

Херцеговачки феномен је пак садржан у чињеници да Мостар походе хорде просјека, а нема их скоро никако у оближњем Међугорју или туристички врло интересантном Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана