Прољећна акција уређења Српца: Град облачи ново рухо

Дејан Јовичић
Прољећна акција уређења Српца: Град облачи ново рухо

СРБАЦ - Долазак прољећа у Српцу се традиционално обиљежава великом акцијом уређења ужег градског језгра, у склопу које је ових дана засађено 300 садница украсног дрвећа, а у плану је и да се најмлађим становницима омогуће нови садржаји за игру и рекреацију.

 

Координатор акције Марија Лепир рекла је да је ново дрвеће засађено на градском тргу, новом парку, јавним паркинзима и у близини најпрометнијих улица.

Она је додала да је набавку 250 садница финансирала Општинска управа Србац, а преостале је донирала бањалучка фирма “Тамарис”.

- Посадили смо платане, хибернике и тује у пјешачкој зони, као и саднице брезе, липе и украсног јавора. Градске улице ће посебно украсити саднице јапанске трешње и јабуке, кугластог багрема, брекиња, калемљеног дуда, руја и других које смо добили од “Тамариса”. Имамо у плану и садњу ружа у строгом центру града - рекла је Лепир, која је ангажована у име надлежног општинског одјељења.

У акцији су учествовали радници Комуналног предузећа “Комуналац” и десетак ученика Центра средњих школа “Петар Кочић”.

Ученик првог разреда Машинске школе Љубиша Сувајац каже да се радо пријавио за акцију јер је велики љубитељ природе.

- Сматрам да Србац треба да има више зеленила јер ће шеталишта на тај начин изгледати још љепше и уређеније, нарочито нови градски парк, који нуди већ доста садржаја за младе и још му је недостајало украсно дрвеће - рекао је Љубиша.

У току је и поправка справа у дјечијем парку на градском тргу које је нагризао зуб времена, а неке од њих оштетили су и несавјесни појединци.

- Играчке које нису потпуно уништене покушаћемо поправити, а оне које не будемо могли замијенићемо новим, што ће засигурно обрадовати наше малишане. Офарбаћемо кућице за дјецу и клупе за сједење. У плану је и детаљно чишћење свих градских улица - рекла је Лепир.

Акцији Општинске управе придружило се и руководство средњошколског центра, које је период онлајн наставе искористило за сређивање дворишта школе која се налази на градском тргу.

- Уклонили смо дрвеће које се осушило и орезали гране које су прерасле и заклањале свјетлост у учионицама, као и оне које су биле оштећене и пријетиле да се поломе у случају јачег вјетра, што би представљало опасност за ученике и наставно особље - рекао је директор школе Миленко Живанић. Додао је да ће у кругу школе бити посађено ново дрвеће, што ће додатно уљепшати ову образовну установу и најуже градско језгро.

- У нашој школи тренутно спроводимо другу фазу реконструкције по принципу енергетске ефикасности уз финансијску подршку Владе Републике Српске. Након постављања новог крова, што смо завршили у првој фази, сада радимо замјену столарије, обнову фасаде и санацију гријања и мокрих чворова, што ће побољшати васпитно-образовни процес и визуелно украсити школу, која ће уз ново зеленило и уређеније двориште засијати пуним сјајем - казао је Живанић.

Зелена оаза

Градски парк у Српцу пуштен је у употребу прије четири мјесеца захваљујући ангажману удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”, које је обезбиједило донаторска средства за адаптацију нове зелене оазе.

Уз финансијску помоћ општине и других јавних и приватних субјеката, волонтери су посадили дрвеће у парку, изградили спортске терене, љуљашке, тобогане и клупе, уредили пјешачке стазе и поставили љетну позорницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана