Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове

Срна
Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове

ХАН ПИЈЕСАК - Произвођачи романијског кајмака спремни су за наступ на неколико сајмова на којима ће представити широку лепезу својих производа, констатовано је на састанку Удружења произвођача “Романијски скоруп-кајмак” са представницима ресорног министарства, одржаном у Хан Пијеску.

Руководилац Подручне јединице Источно Сарајево у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Срспке Јелена Мићић рекла је Срни да је посебан акценат стављен на припреме за манифестацију “Дани кромпира и кајмака” која ће бити одржана крајем октобра у Источном Сарајеву.

Према њеним ријечима, на том сајму који ће бити продајног карактера, Удружење ће представити широку палету својих производа, а у првом плану ће, као и увијек, бити скоруп-кајмак.

Мићићева је најавила да ће произвођачи кајмака учествовати и на сајму “Плодови села” у Бањалуци гдје у такмичарском дијелу очекују највеће признање, како се то дешавало и на ранијим манифестацијама посвећеним традиционалној кухињи и здравим органским производима.

Она каже да је радује оцјена стручне комисије на недавно одржаној Регионалној пољопривредној изложби и сајму у Рогатици да је квалитет зрелог и младог кајмака много бољи у односу на изложени на прошлогодишњој манифестацији.

“Једина замјерка била је да би се при конзумирању кајмака мало више требао осјећати мирис дима, по чему је овај производ и препознатљив, јер му је управо та специфичност омогућила да се романијски кајмак географски заштити”, навела је Мићићева.

Она је појаснила да се период формирања и димљења коре кајмака врши у колибама гдје су направљења огњишта за ложење ватре или пећи и специјални отвори за одвод дима и струјање ваздуха.

Она је додала да се скоруп-кајмак код аутохтоне производње пакује и продаје у дрвеним качицама.

Мићићева је навела да Удружење произвођача “Романијски скоруп-кајмак”, које је формирано 2014. године, тренутно броји 30 чланова и да тај број из мјесеца у мјесец расте.

“Предности окупљања произвођача око овог удружења су побољшање живота и рада у руралним подручјима, увођењу нових технологија, размјена искуства са другим пољопривредним произвођачима и набавка инпута под повољним тржишним условима”, рекла је Мићићева.

Она је додала да се дјеловањем у оквиру Удружења стварају обједињене понуде већег броја мањих произвођача, чиме се олакшава продаја пољопривредних производа.

Мићићева је најавила да ће стручњаци из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Источно Сарајево до краја године помоћи Удружењу произвођача да припреми документацију за заштиту романијског скоруп-кајмака и преда у Агенцију за сигурност хране, те подсјетила да је садашња заштита производа урађена при Институту за интелектуално власништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана