Прњавор покреће иницијативу за додјелу статуса града

Срна
Прњавор покреће иницијативу за додјелу статуса града

ПРЊАВОР- На сутрашњој сједници Скупштине општине Прњавор пред одборницима ће се наћи приједлог одлуке о покретању поступка за додјелу статуса града општини Прњавор.

У образложењу се наводи да општина Прњавор испуњава услове за добијање статуса града који су прописани Законом о локалној самоуправи јер више од три године континуирано има статус развијене јединице локалне самоуправе, док је стопа запослености знатно изнад републичког просјека.

Укупни приходи привреде општине Прњавор су у 2021. години износили 1.027.830.517 КМ што представља раст од 33,9 одсто у односу на 2020. годину када су укупни приходи привреде Прњавора износили 767.708.810 КМ.

Општина Прњавор је на подручју које покрива Подручна привредна комора Бањалука према висини укупних прихода привреде, одмах иза Бањалуке и Лакташа и има највећу стопу раста укупних прихода привреде, а пета је у Републици Српској.

"Када у обзир узмемо однос укупних прихода привреде и броја пословних субјеката на подручју града/општине, Прњавор се налази на трећем мјесту у Републици Српској, а према обиму спољнотрговинске размјене је четврта општина у регији Бањалука. Ово представља јасан показатељ изузетног раста нивоа привредне активности" , наводи се у образложењу.

Општина Прњавор је по броју запослених пета општина на подручју Привредне коморе Бањалука, а десета на нивоу Републике Српске.

На сутрашњој сједници одборници ће, између осталог, разматрати и приједлог одлуке о измјени Одлуке о организовању Јавне установе Центар за културу Прњавор и приједлог Одлуке о давању на поклон путничког аутомобила Општинској организацији Црвеног крста Прњавор и давању сагласности начелнику општине за потписивање уговора о поклону.

Сједница почиње у 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана