Природне љепоте Фоче не остављају равнодушним: Авантура зове на сваком кораку

Милијана Латиновић
Природне љепоте Фоче не остављају равнодушним: Авантура зове на сваком кораку

ФОЧА - Било да кренете од истока ка западу или с југа на сјевер, Фоча је одувијек на раскрсници путева, народа и култура, које су се овдје преплитале вијековима, а природа је овај крај богато наградила осликавши га најљепшим нијансама и на коју год страну да се човјек окрене у овој општини, авантура зове.

У тих неколико ријечи тешко је дочарати сву љепоту природе којом се окитила Фоча, а како поносни мјештани овога краја кажу, и десет дана мало је да се обиђу туристички потенцијали и доживи Дрина, модрозелена, чиста и неукротива, вјековна спона српског народа. Тек неколико корака кроз центар довољно је да осјетите да Фоча живи. Из паркића уз обалу ријеке допире дјечја граја, омладина ужива у врелој љетњој вечери у баштама ресторана који могу да се похвале стотинама врхунских гурманских специјалитета и насмијаним особљем, у шта се увјерила и екипа “Гласа”. Веома љубазни Фочаци чине да се у њиховој малој, али општини са великом душом, осјећате пријатно. Једног таквог срећемо у Инфо-центру Туристичке организације. Поздравивши нас осмијехом, стручни сарадник у Туристичкој организацији Младен Мандић расположен је да са нама подијели неколико информација о туризму у овој општини, јер нисмо хтјели ући само по магнет, занимало нас је и нешто више. На констатацију да је Фоча жив градић, додаје да је ту више од 2.000 студената, а откако је на тамошњем Медицинском факултету уведен студиј медицине на енглеском, готово да нема језика који се не може чути на његовим улицама.

- За нашу Фочу се чуло, а тек ће се чути и у Индији, Бангладешу, Египту и другим крајевима свијета - испричао је Мандић. Статистика показује да странци, укључујући и госте из региона, чине око 80 одсто посјетилаца.

- Породица из Новог Зеланда је дошла у Фочу јер су, како су нам рекли, чули да је најбољи рафтинг на свијету онај на Тари - казао је Мандић. Туристи најчешће долазе на викенд, а Фочаци казују да је њихова општина престоница авантуризма у земљи.

- На првом мјесту је рафтинг Таром и Дрином, потом планинарење, а издвајамо Маглић, највиши планински врх у БиХ, обилазак прашуме Перућице, затим Пјешчане пирамиде. Ту је и Зеленгора са осам глацијалних језера - истакао је Мандић. Додао је да општина располаже са више од 2.000 кревета. Мандић наглашава да је ова локална заједница идеална за организацију манифестација, а ту се издваја ОК фест на Тјентишту, који окупља више од 30.000 људи.

- Крајем јула организујемо манифестацију “Дринска авантура Фоча” с циљем повезивања туристичких дестинације изван центра, јер гдје настаје Дрина, ту почиње авантура - закључио је Мандић.

Пјешчане пирамиде

На деветом километру старог пута Фоча - Миљевина - Сарајево, у мјесту Пирни До, смјештено је ремек дјело природе, Пјешчане пирамиде. Ерозијом тла и под утицајем мразева, врућина, киша и јаких вјетрова, настале су занимљиве фигуре. Обликом и саставом подсјећају на пирамиде у Колораду или у Ђавољој вароши у Србији. Процес ерозије траје, тако да оне не нестају, већ расту и достижу висину до 20 метара. Шездесетих година прошлог вијека овдје су снимљени кадрови филма “Капетен Леши”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана