Природа и храмови најјачи туристички адути Српца

Дејан Јовичић
Природа и храмови најјачи туристички адути Српца

СРБАЦ - Општина Србац има атрактивне локације које могу привући посјетиоце из земље и иностранства, а у плану је да се нова понуда нађе у програму посјета туриста бањалучко-приједорској регији.

Ово је изјавила директорица Туристичке организације Србац Радисава Шушчевић, која је додала да је у току израда туристичког производа србачке општине у склопу УСАИД пројекта Развоја одрживог туризма у БиХ који се реализује у сарадњи са Министарством трговине и туризма Републике Српске.

Шушчевићева је рекла да се нова понуда креира у сарадњи са представницима Општинске управе, етно-села и угоститељских објеката из Српца, а уз координацију УСАИД-а, министарства, Туристичке организације РС и Привредне коморе РС, због чега је ових дана на ту тему одржана и радионица у Српцу.

- Од атрактивних локација ту су етно-села “Круг љубави” у Ножичком и “Платане” у Горњој Лепеници који посједују бунгалове, пјешачке стазе и спортске садржаје, као и спортско-рекреациони центар Бардача гдје се поред базена и ресторана, планира и изградња смјештајних капацитета - рекла је Шушчевићева и додала да ће понуда бити пласирана и туристичким агенцијама.

Руководилац сектора за развој туристичког производа у Туристичкој организацији РС Ана Лакић рекла је да је манифестација Гастро фест у Бардачи, која се одржава почетком септембра, један од препознатљивих туристичких производа у Српцу, уз манастир Осовица, као одличан мотив за долазак вјерника и осталих посјетилаца.

- Једино недостаје више туристичке инфраструктуре, уређености туристичких мјеста, прилазних путева и забавних садржаја. Треба више радити на брендирању самог производа, а један од примјера може бити и прављење неког специјалитета који ће бити само србачки, будући да је ова општина позната по перадарству и свињогојству. На једноставан начин то може бити гастрономски мамац за туристе, уз остале природне карактеристике, попут планине Мотајица - рекла је Лакићева.

Јеромонах Иларион из манастира Осовица рекао је да њихов манастирски комплекс има велике потенцијале за развој вјерског туризма. Он је додао да највише вјерника долази за празник посвећен Икони пресвете Богородице Тројеручице, чија реплика се налази у Осовици и када је 2019. године, прије избијања пандемије, према процјени било око пет хиљада посјетилаца.

 - Немамо изграђене гостопримнице за смјештај вјерника, као у неким другим црквама у иностранству, али је то једна од ствари које планирамо урадити. У току је изградња спомен-обиљежја посвећеног свим мајкама са пјешачким стазама, а намјера је и да се оформи пјешачка тура уз Мотајицу у склопу које би се могло видјети 12 малих капела које ће представљати мале помјесне цркве, па ће тако вјерници моћи видјети како изгледају руска, грузијска и друге православне цркве - рекао је Иларион.

Као један од проблема навео је да вјерници и туристи знају залутати на путу до њиховог манастира.

- Посјетиоци често користе навигацију на својим мобилним уређајима која их погрешно наводи до нашег комплекса. То смо покушали ријешити, али за сада нисмо успјели. Ипак, захваљујући општини Србац, имамо добру заступљеност путне сигнализације, тако да вјерници који долазе из разних путних праваца, пратећи путоказе могу без проблема да нас пронађу - рекао је Иларион.

У плану је да се нова туристичка понуда општине Србац нађе у програму посјета туриста бањалучко-приједорској регији који ће бити представљен крајем фебруара на Међународном сајму туризма у Београду.

Уређење ушћа

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да је израђена стратегија развоја општине по најновијој методологији за период до 2028. године и да је туризам једна од стратешких грана.

- У плану је, између осталог, уређење ушћа Врбаса у Саву са изградњом марине за чамце, спортским, угоститељским и другим садржајима - истакао је Михољчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана