Приједорчани поносни на 7. одред Специјалне бригаде полиције

Срна
Приједорчани поносни на 7. одред Специјалне бригаде полиције

ПРИЈЕДОР- Парастосом погинулим припадницима Седмог одреда Специјалне бригаде полиције, који је служен у Цркви Свете Тројице у Приједору, и полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За Крст часни", обиљежено је 27 година од оснивања тог одреда.

У просторијама Полицијске управе Приједор су тим поводом на спомен-обиљежје за седам припадника јединице вијенце положиле делегације Седмог одреда Специјалне бригаде полиције, Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске (САЈ), Полицијске управе Приједор, Трећег пјешадијског Република Српска пука, града Приједора, градске Борачке организације и породице погинулих припадника Седмог одреда.

Ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Златко Брдар рекао је да је обиљежавање 27 година протекло уз пуно поштовања, уважавања и сјећања на погинуле припаднике јединице, а као и све погинуле у минулом отаџбинском рату.

- Сјећање на наше погинуле саборце не умире и данас се са посебним пијететом присјећамо њихове жртве коју су дали у рату. Красио их је патриотизам, родољубље јер је пред њима био јасан циљ да бране нашу вјеру и своја огњишта - рекао је Брдар.

Брдар је навео да је у Одреду било око 65 лакше и теже рањених припадника, а јединица је ратовала у зони одговорности свих шест корпуса Војске Републике Српске и имала је више од 450 бораца.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је новинарима да је ово дан сјећања на све оне који су учествовали у том одреду и бранили Републику Српску, а посебно људи који су дали своје животе или дијелове тијела за њену одбрану.

- Колико је значај овог одреда говоре највиша одликовања Републике Српске којима су одликовани, а град Приједор је поносан што има такав одред који га је и бранио. Зато сјећање на те људе не треба никад да престане -  поручио је Павловић.

За допринос у минулом рату припадници Седмог одреда одликовани су Орденом Немањића, Орденом Његоша првог реда и Медаљом Петра Мркоњића, а у команди бригаде су појединачно уручена два ордена Немањића и више од 25 ордена Карађорђеве звијезде.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана