Приједор: Представљен пројекат "Осјети Козару", вриједан више од 450.000 КМ

Srna
Приједор: Представљен пројекат "Осјети Козару", вриједан више од 450.000 КМ

ПРИЈЕДОР - Агенција за економски развој Приједора "Пред-ПД" најавила је данас реализацију пројекта "Осјети Козару" /Феел Козара/, који је вриједан 450.741 КМ и усмјерен на унапређење авантуристичког туризма и промоцију природних богатстава Националног парка "Козара".


Овај пројекат реализује се у оквиру ширег пројекта ЕУ "ЕУ за бизнис" /ЕУ4Бусинесс/ у БиХ, чији је основни циљ конкурентна и иновативна домаћа економија.

Представник Агенције "Преда-ПД" Милена Гњатовић Симатовић истакла је да пројекат са 180.000 евра финансирају ЕУ и Њемачка кроз "ЕУ за бизнис", који у БиХ заједно спроводе организације ГИЗ, ИЛО и УНДП.

"Сам пројекат усмјерен је на повећање туристичких атракција, поготово авантуристичког туризма и на промоцију природних богатстава Националног парка Козара и свих активности које можемо спроводити на Козари", рекла је Симатовићева новинарима у Приједору.

Она је навела да је циљ пројекта помоћ туристичком сектору задржавањем постојећих радних мјеста, запошљавањем нових лица и повећањем прихода не само фирми у туризму, већ и сродним дјелатностима које могу помоћи развоју туризма.

"Радићемо на побољшању инфраструктуре, почевши од израде или адаптације 52 километра бициклистичких стаза, преко помоћи планинарима код вија ферата, пјешачких и едукативних стаза до побољшања гастро-понуде. Новина је и еко-аспект јер ћемо кроз пројекат обезбиједити електричне бицикле, моторе, мопеде и троколице за оне који нису у физичкој форми", истакла је Симатовићева.

Симатовићева је рекла да ће у реализацији пројекта учествовати и Туристичка организација Приједора, Национални парк "Козара", "Елта медија" из Бањалуке, Бициклистички клуб "Просјаклинг", Планинарско друштво "Клековача" и мотел "Бијеле воде".

"Ту су и активности промоције домаћег туризма на домаћем и страном тржишту, креирање нових и ажурирање постојећих туристичких производа и увезивање свих субјеката који могу помоћи развоју туризма", нагласила је Симатовићева.

Члан Планинарског друштва "Клековача" Драшко Згодић рекао је да ће се радити на допуни постојећих атрактивних стаза на стијенама Козаре у близини локације Зечији камен и да је ријеч о такозваним вија ферата стазама.

"Ми сад имамо 250 метара све укупно виа ферата стаза, а од тога тридесетак метара вертикалних дионица. Надамо се да ћемо овим пројектом добити још 40 метара вертикалних", истакао је Згодић.

Пројекат "ЕУ за бизнис" подстиче развој предузетништва, извозно оријентисаних сектора, туризма, пољопривреде и руралног развоја.

Заједнички га финансирају ЕУ са 15 милиона евра и Њемачка са 1,1 милион евра, а траје од априла 2018. године до марта 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана