Приједор: Помоћ борцу прве категорије који живи у неусловној кући

Срна
Приједор: Помоћ борцу прве категорије који живи у неусловној кући

ПРИЈЕДОР - Представници Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Приједора, те градске Борачке организације и Црвеног крста посјетили су данас борца прве категорије Милорада Новаковића у Горњим Гаревцима и уручили му помоћ у храни, хигијени, одјећи и обући.

Због дуга од 1.500 КМ Новаковић већ три године нема струју, а то је само један од проблема у неусловној кући у којој борави. Овог шездесетдвогодишњака муче и здравствени проблеми, а мјесечна примања су му 70 КМ.

"Живим сам, немам никога. Требао бих на операцију. Досад што сам могао, то сам и урадио, али сад, кад не смијем ни киле дигнути, сад је готово. Желио бих захвалити људима који су ме данас обишли. Помоћи ће ми колико-толико", рекао је Новаковић новинарима у Приједору.

Секретар Градске организације Црвеног крста Приједор Зоран Веселиновић рекао је да ће Новаковић мјесечно добијати помоћ каква му је уручена данас.

Дуг за струју ускоро ће бити ријешен захваљујући Новаковићевом комшији Мији Радошевићу који је обезбиједио 1.500 КМ.

Неопходна је санација куће на којој је кров у веома лошем стању, као и рјешавање имовинско-правних односа земљишта на којем је саграђена кућа овог борца.

Потпредсједник градске Борачке организације Душан Ђенадија рекао је да је случајева попут Новаковићевог, нажалост, много у свим регијама и градовима, а ова организација се од оснивања бавила и стамбеном проблематиком, те је у сарадњи са локалном управом и Владом Српске досад урађено око 1.340 стамбених рјешења.

"Приоритет су имале породице погинулих и РВИ. Ми тренутно имамо 400 захтјева за рјешавање стамбеног питања. То је опсежан посао", навео је Ђенадија.

Вршилац дужности начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Ранко Колар рекао је да борци попут Милорада Новаковића неће бити заборављени и да је за њих потребно наћи системско рјешење, као и да је за очекивати да се положај бораца побољша измјенама и допунама Закона о правима бораца.

Он је позвао Борачку организацију да објави јавни списак свих бораца од прве до седме категорије да би имали јавни увид "ко су били прави борци, а који нису".

"Ту има доста проблема. Ревизију може да уради само Борачка организација па да се борци као Новаковић и њему слични ставе у приоритет рјешавања и стамбеног питања и пружања здравствене заштите", истакао је Колар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана