Приједор: Одржано вече тамбурице “Новак Савановић”

Срна
Приједор: Одржано вече тамбурице “Новак Савановић”

ПРИЈЕДОР - У Брезичанима код Приједора вечерас је одржано Вече тамбурице “Новак Савановић”, чиме је почело тродневно обиљежавање славе овог села и Храма Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.

На фестивалу је поред домаћина наступило седам тамбурашких оркестара из Републике Српске, Федерације БиХ и Хрватске.

Предсједник Културно-умјетничког друштва /КУД/ “Милан Егић” Зоран Кусоњић подсјетио је многобројну публику да је фестивал посвећен њиховом прерано преминулом члану Новаку Савановићу који је волио тамбурицу као инструмент, свирао и израђивао.

“Светковање о Огњеној Марији у Брезичанима одржава се већ шест година и манифестација је званично ушла у програм жПриједорског љета културеж. Прошле године изостало је светковање због пандемије вируса корона и неповољне епидемиолошке ситуације тако да се овој вечери и дружењу радују и гости и домаћини”, рекао је Кусоњић.

Вече тамбурице званично је отворио градоначелник Приједора Далибор Павловић који је истакао да град подржава бројне културне манифестације којима се његују традиција и обичаји народа овог краја.

“Нова градска управа опредијељења је да подржи ваш крај, ваш труд, као и напоре КУД–а из Брезичана да, чувајући тамбурицу као један од најстаријих инструмената, чува културно насљеђе народа нашег Поткозарја”, поручио је Павловић.

Манифестацији је присуствовала и министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић.

Специјални гости ове музичке вечери који су наступали са СКУД “Др Младен Стојановић” из Приједора су били соло пјевачи Милица Стијепић Ивић и Невен Црнић који је, иначе, члан опере у Грацу и Бечу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана