Приједор: Низ активности поводом Међународног дана старијих особа

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Дом за старија лица Приједор низом активности обиљежиће 1. октобар - Међународни дан старијих особа с циљем отварања ове установе према локалној заједници, најавила је вршилац дужности директора Дома Марија Личанин.

"С једне стране желимо наше кориснике укључити у друштвена дешавања, а с друге скренути пажњу јавности на то како треба третирати старије особе, јер је мото овог међународног датума увијек прилагодити окружење и услове живота њиховим потребама и могућностима, а никако искључивати их из друштва. Старије особе не смију бити одбачне и брига о њима мора бити свеобухватнија", рекла је Личанинова Срни.

Она је додала да је ово прилика и да информације о стабилизацији ситуације и квалитету услуге у овој установи дођу до што већег броја људи, будући да готово свака породица има чланове који су прије или касније потенцијални корисници дома.

"Планирамо да ускоро уведемо Дан отворених врата када ће грађани, евентуални будући корисници и чланови њихових породица, моћи да обиђу дом и упознају се о условима становања и услугама које нудимо. Свако жели да види коме повјерава бригу о ближњима", навела је Личанинова.

Према њеним ријечима, с циљем социјализације појачаће се активности које корисници изузетно воле, као што су излети, шетње, прославе рођендана, гостујући програми, а поново ће заживјети и услуга дневног центра која је због пандемије укинута.

"Корисници ће моћи да долазе на дневни боравак гдје ће им бити пружена услуга исхране, активности које проводе наши социјални радници, могућност за одмор, а да опет у жељено вријеме оду кући. Омогућићемо и боравак корисника на одређени број дана, када, на примјер, породица која брине о старијој особи иде на годишњи одмор или из било којег разлога има потребу за привременим смјештајем у нашу установу. Формираћемо мобилни тим за помоћ и његу у кући за кориснике којима је таква услуга потребна", најавила је Личанинова.

За сутра у 10.00 часова предвиђена је посјета малишана Дјечијег вртића "Радост" Дому за старија лица уз пригодну приредбу, а од 11.00 до 13.00 часова на малом градском тргу биће постављен инфо-пулт са промотивним материјалом и ручним радовима корисника, на којем ће бити организовано бесплатно мјерење притиска и шећера у крви за старије суграђане. У суботу, 1. октобра, у 11.00 часова Удружење за очување традиције Приједор одржаће мини концерт у дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана