Приједор: Град донирао два апарата за имуноанализу

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Град Приједор донирао је Дому здравља два лабораторијска апарата за имуноанализу помоћу којих се може убразти лијечење ковида 19.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да се град одлучио на овај корак након што је Дом здраваља дошао са захтјевом да им је то неопходно како би грађани скратили одласке и уштедјели и вријеме и новац приликом рађења налаза.

„То је још један начин да град помогне Дому здравља и нашим грађанима како бисмо им олакшали ову пандемију и заједничким снагама је што прије и лакше превазишли“, рекао је Павловић данас новинарима у Приједору.

Помоћник директора Дома здравља за медицинска питања Дијана Ђерић рекла је да ће се овим апаратима радити лабораторијске претраге које су уговорене за секундарни и терцијарни ниво и то антитијела, брзи тестови, антигенски тестови на ковид, де димери и феритин.

„Примијетили смо да наши пацијенти у ковид амбуланти најчешће морају да иду приватно јер нису у могућности да оду у Бањалуку или у болницу Приједор тако да нам је на овај начин град омогућио да на једном мјесту, по повољнијим цијенама него у приватним лабораторијама, пацијенти добију брже и боље налазе и на лицу мјеста адекватно лијечење“, рекла је Ђерићева.

Она је додала да ће се грађанима олакшати и путовања, јер све границе, нарочито са Хрватском, Аустријом и Њемачком, траже брзе тестове или антитијела на прележан вирус корона.

„Антитијела су у приватним амбулантама 45 КМ до 47 КМ, код нас ће бити 42 КМ. Увијек ћемо гледати да будемо јефтинији, а гледали смо апарат и налазе који се признају у ЕУ“, прецизирала је Ђерићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана