Приједор: Без увида у документацију унутарстраначких избора

Srna
Приједор: Без увида у документацију унутарстраначких избора

ПРИЈЕДОР- Тиму за увид у изборни материјал Градског одбора /ГО/ СДС-а Приједор није дата на увид комплетна документација прописана за спровођење унутарстраначких избора у приједорском СДС-у од 19. маја прошле године након којих је на челу овог одбора остао Милан Тубин.

Тим је формиран на основу закључка Предсједништва СДС-а од 18. децембра прошле године, а чине га Маја Драгојевић Стојић, Неђо Капуран, Озрен Бурсаћ и Борислав Марић.

Провјеру документације обавио је 11. фебруара ове године у просторијама приједорског СДС-а заједно са предсједником Комисије за провођење избора у ГО СДС Приједор Милорадом Зрнићем и своје закључке доставио је медијима.

"Одлука ГО СДС-а Приједор и критеријуми за избор делегата из мјесних одбора у Скупштину Градске организације СДС-а Приједор, према изјави Милорада Зрнића постоји, али је нисмо добили на увид", први је закључак овог тима.

Од 53 мјесна одбора, Тим је утврдио да постоје записници са њих 27 са недостацима извода из централног регистра чланства у три мјесна одбора и са 10 умјесто 14 потписа делегата у једном мјесном одбору.

"Именовано је 13 повјереника у 13 мјесних одбора. За /других/ 13 мјесних одбора немамо никакве документације, те на основу тога Тим констајује да у њима унутарстраначки избори нису ни проведени", један је од закључака Тима.

За 10 мјесних одбора Тим није имао на увид документацију којом би се потврдила Зрнићева усмена тврдња да су у њима проведени избори, а уз сваки од закључака наведени су мјесни одбори на које се закључак односи.

Један од чланова Тима Борислав Марић уз ове закључке приложио је и додатне бројне примједбе, међу којима и тврдњу да је на седам записника његов потпис фалсификован.

"Кад се све сабере, добије се да 37 мјесних одбора није апсолутно одржано прије сазивања скупштине, а да је одржано само 16, те се таква изборна скупштина, по Статуту, треба прогластити нелегитимном", наводи се у резимеу.

Приједорски СДС подијељен је на присталице Милана Тубина и на оне који његов реизбор са изборне скупштине од 19. маја прошле године оспоравају као нелегитиман.

СДС у Скупштини града Приједора има пет мандата од којих је Раденко Стијепић лојалан Тубину, док остала четири нису. Славку Швраки, Сањи Рађеновић, Јовани Панић и Ратку Стојићу није дозвољен приступ страначким просторијама, нити информацијама у ГО СДС Приједор.

У више наврата Тубинови противници указивали су на неправилности у унутарстраначким изборима и позивали руководство СДС-а да реагује, а ово је први пут да контролу тих избор врши тијело које је именовао врх странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана