Причама и цртежима десетогодишња Катја Д. Новковић уљепшава свијет

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Талентована Катја Д. Новковић из Бањалуке оловком ствара љепши свијет и обогаћује царство дјечије литературе, а иако је тек завршила трећи разред основне школе, већ је издала прву књигу под називом “Године учења и путовања мале Еве”.

   Ова симпатична десетогодишњакиња, која зна само за петице, међу корице своје прве књиге за дјецу уткала је на десетине прича и властитих цртежа којима је послала поруку да је живот пун борбе за правду, истину, људску чистоту, слободу, поштење, искреност, али и љубав.

У књизи, у којој главни лик Ева, испољава радост када се из Француске враћа у своју Републику Српску, истакнуто је да се људски род, чак и у васиони, сналази и бори против лопова, крадљиваца те превараната.

- Мој деда воли да пише и издао је неколико књига, због чега сам и ја пожељела да се у том окушам. То ми се увијек чинило веома занимљиво - казала је Катја.

За “Глас” је испричала да се тачно сјећа датума када је почела да пише, а то је био дан прије њеног 8. рођендана.

Била је у шетњи са баком и дедом, када јој је, како каже, бака купила свеску, и тада се родила идеја да у њу пише и једног дана претвори у књигу.

- Када је деда, који ми је био узор, прочитао моју књигу, рекао је да жели да је прекуца и да би било лијепо да је објавимо - рекла је Катја.

Инспирацију, како каже, проналази у свему што јој се учини занимљиво па су у књизи обухваћени и неки аутобиографски догађаји.

- Омиљени дио ми је онај када хрчак краде храну, јер је он у ствари моја плишана играчка, коју сам кроз ову причу оживјела - казала је Катја.

Људи у њеној околини, како каже, били су срећни и поносни када је њено умјетничко дјело угледало свјетлост дана.

- Сви су тражили да им да им дам аутограм и да им поклоним књигу, због чега ми је било баш драго. Тренутно пишем нову књигу, која је наставак ове прве. Сада ће се стари и ликови наћи у новим згодама и незгодама - испричала је Катја.

Највише воли да пише, како каже, када је слободна и нема много обавеза.

- Не помаже ми нико и све сама пишем, само ми деда помогне око прекуцавања на рачунар - рекла је Катја. С обзиром на то да приче у књизи прате и богате илистрације, Катја каже, да прво напише причу и онда по узору на то прави цртеж. И наслов “Године учења и путовања мале Еве”, како истиче, осмислила је сама, јер много воли да путује.

- Највише волим да идем на море и код родбине, и сигурна сам да ћу и ове године донијети и неке приче са мора, које ћу уврсити у нову књигу - казала је Катја.

Осим писања, ова талентова дјевојчица бави се и модерним балетом те иде и на драмску секцију.

- Писање и плес подједнако волим, а веома волим и да читам. Прочитала сам више од 50 књига - казала је она.

Из српско језика ређа саме петице, а на наше питање да ли због тога помаже и другарима на писменим вјежбама, дала је симпатичан одговор.

- Не помажем им, јер на часу не смијемо да причамо - казала је она.

Понос

Катјин отац Дарко каже да је за њега прва Катјина књига заиста изненађење, јер иако је примијетио кћеркину љубав према књигама, није очекивао да има идеју и креативност за писање.

- Веома ме изненадила и дивим се њеној смјелости. Знао сам да воли књиге и да пише нешто, али нисам је испитивао шта. Када је све написала и дала да прочитам, видио сам да то заиста има смисла - рекао је Дарко, додајући да је она сама још прије школе, без икаквог форсирања научила ћирилицу али и латиницу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана