Представљена прва званична Монографија града Требиња

Срна
Представљена прва званична Монографија града Требиња

ТРЕБИЊЕ - Прва званична Монографија града Требиња под називом “Требиње - Мој град” представљена је вечерас у овом граду, а на промоцији је истакнуто да ће сваки Требињац, али и било који други човјек који воли тај град, пожељети да је има.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима на промоцији Монографије да је поносан на ово дјело и захвалио тиму људи који су исцрпно радили на њеној изради дуже од годину дана.

Он је рекао да је Монографија већ поклањана неким људима који су први пут боравили у Требињу и да су били одушевљени, истакавши да ће сви у Требињу пожељети да је имају у кући, као и они који вуку коријене из Требиња и који воле тај град.

“Надам се да овдје нема стајања и да ћемо у наредном периоду заједно процијенити шта би нека нова монографија требало да има и кога још да укључимо, јер ово је простор за све Требињце који су оставили трага да напишу нешто из њиховог угла. Сматрам да и те како имамо шта да кажемо и чиме да се поносимо”, нагласио је Ћурић.

Ћурић је најавио да је то дјело преведено и на енглески језик и да ће бити штампано и то издање.

Уредник Монографије Божо Морић рекао је на промоцији у Музеју Херцеговине да овог дјела не би било да иза ње није стао градоначелник Требиња и подстакао тим људи да уради једно капитално дјело које може да буде на понос свима.

“Она садржи све оно што Требиње може да представи - то је Требиње, то су Требињци и зато је вечерас овдје пуно људи који су препознали да је ово дјело које је требало овом граду”, рекао је Морић.

Он је навео да Монографија садржи 380 страна и више од 300 фотографија, те да је у њеној изради учествовало 30 људи, а састоји се од осам поглавља - “Културно-историјско насљеђе”, “Град умјетника”, “Спорт”, “Природно благо”, “Људи и обичаји”, “Привреда”, “Ново доба”, “Гастрономија” и “Живот кроз фотографију”, које су приредили стручни сарадници и новинари из Требиња.

Морић је истакао да ово дјело чине и биографије познатих Требињаца, а ту су и посебни текстови које је радило, како је рекао, пет посебних људи, што је додатно обогаћује и подстиче сваког читаоца да је има.

Он је нагласио да Монографија града Требиња може да послужи као одличан поклон.

Свештеник Дражен Тупањанин, који је и један од аутора текстова, рекао је да му је била част да је учествовао у изради Монографије и да је у њој написао да је “однос Епархије захумско-херцеговачке и приморске и града Требиња један срећан брак који траје осам вијекова, из кога су се родила многа дјеца и објекти и цркве и манастири”.

“Ми живимо ту радост сусрета са Христом у граду Требињу, а једна од ствари коју могу да кажем као кључну тезу из тог кратког текста који сам написао је да можемо да се питамо шта је то црква? То је тајна која нас превазилази, али ако се у Требињу запитамо гдје је црква, онда ћемо је потражити у Епархији захумско-херцеговачкој”, истакао је Тупањанин.

Луксузно опремљена, са корицама рађеним у златотиску, модерног дизајна и високог квалитета текстова и фотографија, Монографија на око 380 страна доноси причу о Требињу, историји и значајним личностима, развоју и перспективама града, исприповиједану на два језика - српском, са ћириличним писмом, те у енглеском преводу.

На ексклузивном издању Монографије радило је више од 30 људи - аутора и приређивача, фотографа, преводилаца, лектора, графичких дизајнера.

Монографија доноси и животописе заслужних Требињаца - Светог Василија Острошког и Тврдошког, војводе Луке Вукаловића, архимандрита Нићифора Дучића, Мића Љубибратића, Луке Ћеловића, Јована Дучића, Атанасија Поповића и Чеда Капора.

Уз то, текстуални дио Монографије чине и ауторски прилози о граду
које потписују градоначелник Мирко Ћурић, Владимир Парежанин, блаженопочивши владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, отац Дражен Тупањанин и сценариста Феђа Исовић.

За потребе овог дјела направљено је више од 1.500 фотографија, од којих је за опрему издања одабрано њих више од 300, међу којима су до сада непубликоване историјске фотографије града, које су тек ријетки грађани имали прилику да погледају.

Прво издање Монографије “Требиње - Мој град”, у тиражу од 300 примјерака, није комерцијално и служи искључиво као поклон, за потребе Градске управе, њених установа и предузећа.

Издавач Монографије је град Требиње, а њену израду су помогли “Електропривреда Републике Српске”, Туристичка организација града Требиња, “Хидроелектране на Требишњици” и “Водовод” Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана