Представљена књига "Криминал охаеризма"

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- У књизи "Криминал охаеризма" доказима и одговарајућом аргументацијом поткријепљено је да високи представници наметањем својих одлука у БиХ спроводе криминал, истакао је на данашњој промоцији књиге у Бањалуци аутор Милан Благојевић.

"Овакав облик међународног криминала није забиљежен никада у свјетској историји. Надам се да се овакав криминал, за добро планете Земље, никад неће понављати", нагласио је Благојевић.

н је навео да књига има три цјелине: уводни дио, други дио са 54 правна, политиколошка и социолошка есеја, те трећи дио са документарном историјском грађом.

"Трећи дио документује како се овакав режим обрачунава са појединцем, у овом случају са мном, који сам као судија рекао у својој пресуди зашто високи представици немају право да раде у БиХ оно што су радили", нагласио је Благојевић.

Благојевић је подсјетио да је, послије "криминалног чина Валентина Инцка, 23. јула", поднио оставку на позицију судије Окружног суда у Бањалуци, нагласивши да је то био његов отпор насиљу и самовољи тадашњег одлазеће високог представника у БиХ.

"Повеља УН прописује да ништа не даје право УН нити било којем њеном органу да се на било који начин мијеша у унутрашња политичка питања суверених држава. Ни у Дејтонском мировном споразуму није нигдје речено да високи представник може да намеће било какву одлуку, а камоли закон", нагласио је Благојевић.

На питање да ли је ера охаеризма на измаку, Благојевић је рекао да то зависи од политичког јединства Републике Српске.

"Морам да честитам (српском члану Предсједништва БиХ) Милораду Додику на досадашњем држању. Надам се да ће остати досљедан и да неће попустити у овоме, на чему сасвим исправно, правно утемељено и апсолитно легитимно инсистира. Уколико истрајемо у тој борби, ово могу бити назнаке краја охаеризма. Уколико дође до одступања, то може бити знак за наставак криминала охаеризма на нашем простору. Потребно је јединство свих српских политичких фактора", истакао је Благојевић. Благојевић је навео да је срамота шта ради Кристијан Шмит у БиХ, јер је он правник, а у Анексу 10 Дејтонског споразума пише да високог представника именује Савјет безбједности УН, што није учињено.

"Нека га је срамота што се прихватио без резолуције Савјет безбједности да дође у БиХ", рекао је Благојевић и поручио Шмиту да нема право да се представља као високи представник у БиХ, додајући да је он само њемачки држављанин и ништа више.

Уредник едиције Џевад Галијашевић истакао је да су високи представници свим мјерама и одлукама од БиХ направили обичну политичку љуштуру.

"Не постоји држава у свијету са оваквим политичким системом. БиХ нема суверенитет, она није суверена држава, и не испуњава ниједну одредбу резолуција УН о суверености државе", навео је Галијашевић.

Он је напоменуо да је Република Српска препознала у чему је проблем, а то је нелегално дјеловање међународне заједнице, одлуке ОХР-а, нелегално поступање Уставног суда БиХ, одузимање имовине, те пољопривредног земљишта и шума.

"Ова књига је најдрагоцјенији допринос разумијевању ситуације у којој се налазимо. Драгоцјени је аргумент за ове политичке процесе. Добро је што се из Републике Српске стално понавља да не желимо сукобе међу народом, нити жртвовање мира за било шта. Ова књига је задња опомена гдје смо дошли и да се више тим путем не може ићи даље", рекао је Галијашевић.

Академик Витомир Поповић истакао је да је Благојевић један од ријетких који је имао снаге, бавећи се анализама одлука ОХР-а, да разоткрије све оно што ће се испоставити као "криминал охаеризма". "Књига ће у наредном периоду бити од изузетног значаја за све оне који се баве правом и политиком", рекао је Поповић.

 Он је додао да се одлукама које су доносили високи представници у БиХ покушавало доћи до потпуне унитаризације и централизације БиХ.

 "Величина књиге Криминал охаеризма је у томе што је Благојевић на вјешт и стручан начин разголитио све што су радили поједини високи представници", истакао је Поповић.

Да није било ОХР-овог наметања закона, нагласио је Поповић, БиХ би данас била стабилнија. Књигу је штампала издавачка кућа "Филип Вишњић", а рецензенти су Милош Ковић и Стефан Каргановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана