Пред Приједорчанима изложба археолошке баштине Ријеке

Срна
Пред Приједорчанима изложба археолошке баштине Ријеке

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба “Стољеће археолошких истраживања у Ријеци” на којој су хронолошки од 1914. до 2014. године представљени најважнији археолошки локалитети и споменици с подручја Ријеке и околине.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је новинарима да се пројекат односи на археологију и историју умјетности на подручју ријека Сане и Рјечине и обухвата период од праисторије до Средњег вијека.

“Први дио пројекта је вечерашња изложба која обухвата 17 паноа на којима су, по годинама открића, од 1914. до 2014. године, представљени најважнији археолошки локалитети и споменици с подручја Ријеке и околине”, рекао је Радоњић.

Он је навео да поред научне вриједности, ти панои имају и вриједност занимљивог водича за све који желе да посјете овај град јер говоре о културно-историјском насљеђу Ријеке.

“Други дио пројекта је нешто што тек треба да се реализује, а односи се на археологију подручја ријеке Сане односно археолошког локалитета Зецови, наш кустос археолог Даниела Радосавац ће ту изложбу приредити до краја године у Ријеци”, рекао је Радоњић.

Изложбу је отворила вршилац дужности начелника градског Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић која је истакла да је она један вид научно-стручне сарадње Приједора и Ријеке.

Вечерас је одржано и предавање “Тарсатика у контексту римске провинције Далмције”, као и дио програма манифестације “Приједорско љето културе” и биће отворена до 6. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана