Празници подигли цијену прасића

Анита Јанковић-Речевић
Празници подигли цијену прасића

Бањалука - На сточним пијацама широм Српске завладала је права јагма за прасићима због предстојећих новогодишњих и божићних празника те бројних слава у јануару, због чега је њихова цијена отишла у небо.

Узгајивачи прасића ових дана задовољно трљају руке јер их очекује добра зарада с обзиром на то да цијене ових животиња, како се ближе празници, скачу из дана у дан. Прасићи по килограму живе ваге коштају пет марака, а, према ријечима фармера, цијена до православног Божића би могла нарасти и на шест КМ, колико сада кошта јагњад по килограму живе ваге. Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истиче да су садашњом цијеном изненађени и произвођачи јер су очекивали мањи скок.

- Предвиђали смо да би цијена у овом периоду могла бити око четири и по марке по килограму живе ваге јер су прасићи прије само мјесец коштали око три КМ. Међутим, због велике потражње, а мањка робе на тржишту дошло је до поскупљења. Тренд раста очекујемо све до Божића - рекао је Маљчић.

Појашњава да највише мале прасади буде продато за католички Божић и Нову годину, тако да понуда пред православни Божић буде лоша, што доводи до поскупљења.

- Католички Божић стиже раније и пуно прасади буде продато у Херцеговини, а период од двије седмице је прекратак да би тек опрашени прасићи достигли тежину коју купци траже - навео је Маљчић и додао да ће више цијене помоћи произвођачима да надокнаде штету коју су претрпјели у новембру, када је цијена прасића била рекордно ниска. 

Власник фарме свиња у градишком селу Рогољи Драгиша Цвјетковић каже да се ових дана прасићи продају као алва, те да грађани не питају за цијену.

- Потражња је велика, што је и очекивано у ово доба године због празника. Купци највише траже прасад од 20 до 30 килограма и очекујем да током ових празничних дана продам око 200 прасића - рекао је Цвјетковић.

Додао је да на фарми има стотинак крмача прасилица које годишње опрасе око 1.500 прасића.

- Овај скок цијена нам неће много помоћи да се извучемо јер током цијеле године свега два мјесеца имамо добру потражњу коју прати и добра цијена. Због прекомјерног увоза, углавном послујемо на граници рентабилности - казао је Цвјетковић. 

Добром потражњом не могу се похвалити узгајивачи јагњади, тврди предсједник Управног одбора Удружења узгајивача оваца и коза “Козара” Драган Сантрач.

- У ово доба године цијена јагњади по килограму живе ваге ранијих година се кретала око шест и по марака, али ове сезоне је до шест КМ, а на пад је утицала слаба потражња - рекао је Сантрач. 

Товљеници

Мишо Маљчић истиче да је цијена товљеника сада нешто виша него у новембру, те да се креће од 2,80 до 3,20 марака. 

- Потражња је на почетку свињокоља била танка, али је касније скочила, тако да је већина товљеника распродата и на фармама нема много вишка - рекао је Маљчић.   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана