Познати водитељ Јован Радомир Србе представио Швеђанима кроз рецепте

Дејан Јовичић
Познати водитељ Јован Радомир Србе представио Швеђанима кроз рецепте

Србац - Након више од 10.000 продатих примјерака своје прве књиге, шведски телевизијски водитељ и новинар Јован Радомир (55), који је поријеклом из Бајинаца код Српца, објавио је средином августа у Гетеборгу другу књигу “Балкан - храна, људи и успомене” као својеврстан путопис кроз наше обичаје и историју.

Јован је широј публици у Шведској већ двије деценије познат по интервјуима са највећим свјетским музичким звијездама и ангажману на Евросонгу гдје је годинама био предсједник шведског националног жирија, а претходних неколико година прави је промотер српске националне кухиње и традиције.

- Прије шест година почео сам размишљати како да промијеним Балкан у очима Швеђана и уљепшам слику која се дуго стварала у њиховим медијима о српском народу. Схватио да је стомак најбржи пут до срца и дошао на идеју да објавим кувар са традиционалним кулинарским рецептима из мог завичаја јер је то нешто што се није могло видјети на полицама њихових књижара - рекао је Јован.

С обзиром на то да су књигу пратиле не само “мале тајне великих мајстора кухиње” већ и квалитетне фотографије и занимљиве приче из нашег културно-историјског насљеђа, Јованов првенац је постао прави бестселер у Шведској, доживио је чак три издања и преведен је на енглески језик.

- Вођен овим успјехом објавио сам другу књигу која наставља причу о обичајима српског и других балканских народа. Књига је обогаћена фотографијама из породичног албума, а међу њима је чак и фотографија из фудбалског клуба “Слога” из Српца гдје је мој отац играо фудбал. Када нас у Европи и свијету боље упознају као народ са богатом културом и традицијом, онда ће боље цијенити и нашу домаћу кухињу - рекао је Јован.

За његову другу књигу већ сада влада велико интересовање у Шведској, а жеља му је да буде објављена и на српском језику.

- Веома сам везан за родни крај, а нит са завичајем никад није прекинута, иако сам још као двогодишњак са родитељима отишао у нордијске крајеве. Највише се радујем када добијем похвале од наших људи, било гдје да се налазе у свијету. Коријени су ми изузетно важни тако да је ова књига више од кувара, то је топла балканска прича о нашим селима и добрим људима који у њима живе - каже Јован. +++++

Сарадња са звијездама

Прије ангажнама на телевизији Јован Радомир је радио за једну дискографску кућу након чега је добио позив од шведске државне телевизије. Први интервју урадио је прије двадесетак година са Селин Дион, а након тога је интервјуисао Мадону, “Металику”, “У2” и друге познате звијезде. Успјешан је и као продуцент, а сарађивао је са Маријом Шерифовић на енглеској верзији и ремиксу њене евровизијске пјесме “Молитва”.

Документарац о Гучи

Јован Радомир познат је у Шведској и по занимљивим документарним филмовима, а један од њих је урадио о најпопуларнијој трубачкој групи у Шведској, Суперстар оркестру, који свира искључиво српске традиционалне пјесме и трубачке маршеве. Филм је сниман од Стокхолма до Гуче, а у њему је интервјуисао и Горана Бреговића са којим је у пријатељским односима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана