Повртари у минусу, воћари на нули

Милијана Латиновић
Повртари у минусу, воћари на нули

БАЊАЛУКА - Пољопривредници у Републици Српској запали су у проблеме јер је пандемија вируса корона смањила потражњу, због чега су воћари на нули, иако су продали сочне јабуке и крушке, док бројни повртари заоравају купус и кромпир на њивама и сабирају губитке.

Иако су се у вријеме пандемије пољопривреди окренули многи становници Српске, година је била по свим параметрима тешка и најављује још неизвјеснију наредну сезону.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче за “Глас Српске” да је прво прољећни мраз преполовио род воћа, а онда је корона задала заврши ударац произвођачима.

- Род у воћњацима био је доброг квалитета, али усљед смањене потражње ни цијена воћа која је скочила за 20 одсто није успјела да нас извуче из проблема које је задала корона смањивши потражњу, тако да је већина воћара само покрила трошкове производње и остала без икакве зараде - рекао је Дојчиновић.

Резултатима на измаку године не могу се похвалити ни повртари у Српској. Иако су сезону започели са великим оптимизмом засијавши чак 20 одсто више поврћа него годину раније, а и приноси су били задовољавајући, коначна рачуница је обесхрабрујућа.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало казао је за “Глас Српске” да је рачуница никаква и да су повртари махом у дебелом минусу.

- Корона је смањила потражњу, а цијене су пале и до 50 одсто. И оно што смо успјели продати није било довољно за какву-такву зараду. Многи заоравају кромпир и купус на њиви јер рачунице да продају немају - рекао је Мастало.

Он је додао да ће интервентни откуп трајати до краја новембра, те да ће се онда видјети стварна слика, али да ситуација није охрабрујућа.

- План је био да се откупи око 20.000 тона поврћа, видјећемо шта ће од тога бити - рекао је први повртар Српске.

Мастало је упозорио да око 90 одсто произвођача није у могућности ни да покрије трошкове производње, те да не знају како ће ући у идућу сезону.

- Задужили смо се за сјемена и ђубрива и немамо одакле да платимо дугове. Како ћемо набављати репроматеријал за идућу сјетву, велико је питање - казао је Мастало.

Дижу руке од производње

Драгоја Дојчиновић истиче да је у протеклих неколико година око 30 одсто воћара дигло руке од производње, јер не могу више да сабирају штету.

- Многи су искрчили воћњаке или их дају под закуп. Из године у годину све нас је мање - поручио је први воћар Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана