Повеља града Источно Сарајево Влади Србије

Срна
Повеља града Источно Сарајево Влади Србије

Источно Сарајево - Повељу града Источно Сарајево, која је ове године додијељена Влади Србије, вечерас је предсједник градске Скупштине Мирослав Лучић уручио изасланику предсједника Владе Србије Зорану Ђорђевићу.

Примајући награду на Свечаној академнији поводом славе града Источно Сарајево - Светог Петра Дабробосанског, Ђорђевић, који је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, рекао је да ће Србија наставити да подржава не само Источно Сарајево, него и цијелу Републику Српску, која је у срцу сваког грађанина Србије.

Он је истакао да су пројекти један од начина како Србија и Република Српска могу да продубљују своје везе и да је то најбољи начин да грађани сами одлуче шта им је најпотребније како би управо на томе радили.

Ђорђевић је навео да се љубав Србије према Републици Српској не мјери финансијским средствима које даје јер је за очекивати да Србија помаже српски народ гдје год се он налази.

“Нама је битно да осјетите да наше срце куца овдје и да знате да имате подршку од Србије. То је најмање што можемо да учинимо за вас и чинићемо то и убудуће”, најавио је Ђорђевић.

Он је истакао да је Србија, откако је на њено чело дошао Александар Вучић, усмјерена погледом у Републику Српску.

“Битно нам је да Српска буде јака, а материјални положај њених грађана на високом нивоу. Останак Срба на овим просторима од изузетне је важности свима у Србији”, поручио је Ђорђевић.

Најављујући да ће љубав између Србије и Републике Српске јачати из године у годину, Ђорђевић је истакао да оно што се чини у Источном Сарајеву и цијелој Републици Српској, као да се чини и за Србију и да је важно да се тако и настави.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да признање додијељено Влади Србије није формално него да је то знак дубоке захвалности, прије свега, за финансијску подршку која је услиједила у три циклуса у посљедње три године.

Он је додао да признање није додијељено само због новца који је дониран него и због присуства Србије који ствара осјећај сигурности цијелом становништву Републике Српске, а посебно Источног Сарајева.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да је протјеран или је избјегао из Сарајева, али се није одрекао свог етничког простора и гради Источно Сарајево.

“Источно Сарајево, које се 26 година гради са муком, сигурно се може поредити са великим свјетским метрополама, јер град не чине зграде, него живи људи. Источно Сарајево добија све контуре грчког полиса у којем ће бити заступљене све цивилизацијске вриједности”, нагласио је владика Хризостом.

Овогодишњи кум славе града режисер, умјетник и универзитетски професор Љубо Божовић рекао је да је одлука челника Источног Сарајева да њега почаствују са кумством знак и порука да је дошло вријеме да се духовна надградња стави у први план.

“Народ који не води рачуна о духовној надградњи нема своју свијетлу будућност. Три су основна стуба на којима почива духовна надградња - образовање, култура и вјера”, нагласио је Божовић.

Златна плакета града постхумно је додијељена некадашњем градоначелнику Предрагу Ласици, који је дао немјерљив допринос изградњи града, а примила ју је његова супруга.

Захвалница је додјељена актуелном амбасадору БиХ у Јапану Синиши Берјану због његових заслуга у развоју Универзитета Источно Сарајево и промоцији града.

На академији је изведен пригодан културно-умјетнички програм.

Прослава славе Источног Сарајева биће настављена сутра литургијом у 9.00 часова у Цркви Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима, а потом и ломљењем славског колача и славским ручком у 13.00 часова у свадбеном салону “Дар” у Источној Илиџи.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана