Повећати плате професионалним војним лицима

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламентарној скупштини БиХ Асим Сарајлић рекао је данас да је потребно да што прије буду издвојена буџетска средства за повећање плата професионалним војним лицима.

Сарајлић је ово рекао у обраћању присутнима на представљању Годишње анализе из области управљана персоналом у Министарству одбране у Савјету министара и Оружаним снагама БиХ за 2020. годину којој је присуствовао и парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић.

Према Сарајлићевим ријечима, приоритетни задаци су и одржавање потребног нивоа борбене спремности, занављање и подмлађивање војничког и официрског кадра, као и припрема и доградња нормативно-правних аката, с циљем побољшања услова живота и рада у Оружаним снагама БиХ, саопштено је из парламента БиХ.

Предсједавајући Комисије за одбрану и безбједност нагласио је да на листи приоритета треба да буду и процес упућивања кадета на школовање у иностранство, опремање војних локација новом опремом и улагање додатних напора на побољшању услова за рад припадника Оружаних снага БиХ.

Сарајлић и Шиљеговић позвали су најодговорније у Министарству одбране у Савјету министара и у Оружаним снагама БиХ на сарадњу са Заједничком комисијом за одбрану и безбједност БиХ, чији чланови, како је речено, желе да помогну у превазилажењу актуелних проблема.

У вези са тим Сарајлић је учеснике овог скупа упознао о закључцима састанка који су чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ 17. фебруара одржали са министром одбране Сифетом Поџићем, министровим сарадницима и генералима Оружаних снага БиХ.

На представљању Годишње анализе речено је да су у вођењу персонала Министарства одбране у Савјету министара и Оружаних снага БиХ евидентни бројни проблеми.

На скупу одржаном у Сарајеву у организацији Министарства одбране БиХ речено је да се проблем прије свега односе на статус професионалних војних лица, ниске плате, посебно војника, те велики одлив стручних кадрова који одлазе због незадовољства ниским стандардом у односу на друге сегмента друштва.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана