Потписан коалициони споразум о формирању скупштинске већине у Сребреници

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА - Начелник општине Сребреница Младен Грујичић и предсједник локалног СНСД-а Радомир Павловић потписали су данас коалициони споразум са представницима СДА, СБиХ и ДФ-а о сарадњи, формирању скупштинске већине и конституисању Скупштине општине након поновљених избора у овој локалној заједници.

Након потписивања споразума, актери су изјавили да ће сутра бити одржана сједница и обављено конституисање Скупштине општине послије два неуспјешна покушаја, те да ће заказати термин одржавања редовне сједнице локалног парламента, да би се извршиле кадровске промјене у складу са овим споразумом.

Представници осталих српских странака које имају одборнике у Скупштини општине Сребреница нису учествовали у договорима и потписивању овог споразума.

Грујичић, који је на дужност начелника општине изабран као заједнички кандидат свих српских странака, рекао је да ће он обавити разговор са њиховим представницима и одборницима и договорити даље услове сарадње и дјеловања у интересу ове средине.

"Задовољство ми је што смо дошли до договора и показали да смо одговорни и да се ми овдје можемо договорити, уколико нема негативних утицаја са стране", навео је Грујичић.

Он је нагласио да се споразум у највећој мјери односи на економску сарадњу и да је, без обзира на задовољство или незадовољство расподјелом руководећих позиција, у интересу свих економски напредак и стварање бољих услова живота, што треба да буде циљ свих политичких партија.

"Као заједнички кандидат српских странака, потписаћу посебан споразум са свим српским политичким партијама, како би све странке које су мени дале подршку, биле заступљене у структурама јавних установа и општинске управе у Сребреници", објаснио је Грујичић.

Он је оцијенио да је много изгубљено због понављања избора и кашњења у конституисању власти те да треба убрзано радити да се то надокнади и реализују бројни пројекти на добробит ове заједнице.

На питање Срне шта је са представницима осталих српских странака, Грујичић је одговорио да је ово био договор СНСД-а и бошњачког блока, а да је он разговарао са представницима српских партија и да очекује постизање договора око њиховог учешћа у власти и међусобно размијевање да би сви били задовољни.

Грујичић каже да још није обављена подјела кадровских позиција у општини и општинским установама, али да је намјера да то буде "један одборник, једна позиција".

"Циљ је да се деблокира рад и конституише Скупштина, а на редовној сједници ће на дневном реду бити именовање директора у општинским установама и предузећима и тада ћемо договорити расподјелу руководећих мјеста", закључио је Грујичић.

Павловић је рекао да је потписан коалициони споразум између СНСД-а и бошњачке иницијативе "Моја адреса Сребреница". Он је истакао да је договорено да се сутра одржи конститутивна сједница и закаже редовна сједница на којој ће се договарати о расподјели функција и руководећих мјеста у општинској управи, установама и фирмама. На питање Срне колико ће одборника чинити скупштинску већину, Павловић није прецизно одговорио, него је изразио наду да ће је чинити већина политичких партија.

Представник бошњачког блока Зулфо Салиховић рекао је да је задовољан што је дошло до разумијевања представника СНСД-а и СДА чиме се превазилази криза и компликована ситуација у Сребреници.

"Вјерујем да ће се сутра конституисати нови скупштински сазив и да ће након тога овај споразум потврдити својим потписима предсједник СНСД-а Милорад Додик и СДА Бакир Изетбеговић те да ће пружити подршку Сребреници на свим нивоима власти. На нама је да овај споразум унапређујемо, чувамо и реализујемо", истакао је Салиховић.

Скупштина општине Сребреница има 21 одборника од којих је седам из СНСД-а, шест из бошњачких странака, а преостали одборници су из осталих српских странака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана