Посао године на семберским њивама приведен крају: Ратари мирно спавају

Љиљана Алексић
Посао године на семберским њивама приведен крају: Ратари мирно спавају

БИЈЕЉИНА - Посао године семберских пољопривредника је при крају, а док механизација одмара, ратари задовољно трљају руке, јер им је ове године на руку ишло све, од временских услова, квалитета рода и приноса па до подстицајних мјера, које никада нису биле веће.

Град Бијељина ће исплатити субвенције произвођачима пшенице према завршним списковима откупа, које ће доставити млинопрерађивачи на крају откупне сезоне. Уз градске и републичке субвенције, произвођачима ће бити исплаћено око 43 фенинга по килограму пшенице.

- Рок за достављање спискова млинопрерађивача односно откупљивача пшенице је 30. октобар, тако да сви они који још размишљају шта ће са родом и који можда чекају бољу цијену могу до тада да сведу рачуницу, а и ми ћемо имати довољно времена да обрадимо те податке - каже директор Аграрног фонда у Бијељини Златан Лазаревић.

Јовица Лазић из Средње Чађавице истиче да је овогодишњи принос пшенице добар и креће се од четири до шест тона по хектару.

- Тренутна откупна цијена је задовољавајућа, али се надамо да ће бити већа, а овогодишњи подстицај града од два фенинга по килограму предате пшенице биће веома значајан за ратаре, посебно за нас који се искључиво бавимо пољопривредом - истакао је Лазић.

Један од највећих пољопривредних произвођача у Семберији Бошко Радић задовољан је приносима. Жетву је обавио на близу 500 дунума.

- Приноси су од четири до седам тона по хектару. Задовољан сам квалитетом - каже Радић, који је пшеницу лагеровао и како каже сачекаће са откупом.

У Семберији постоји неколико приватних млинова у које су ратари предали овогодишњи род. Ипак највеће количине завршиле су у “Новом Житопромету”, који се након успјешно завршеног стечаја вратио на тржиште. Према ријечима директора овог предузећа Славише Мијатовића, откуп житарица одвија се очекиваном динамиком. Исплатили су половину ускладиштеног рода пшенице.

- Ми смо преузели на складиште око 10.000 тона, од тога смо пола откупили и исплатили. Свакодневно људи долазе и узимају куповне листове, ми сутрадан плаћамо. Цијеном и осталим условима пољопривредници су задовољни - каже Мијатовић.

Сточари

У оквиру овогодишњих подстицаја за пољопривредну производњу град Бијељина ће издвојити око 400.000 КМ за пшеницу, што је и највећи износ. Сточарима који се баве узгојем јунади припашће око 200.000 КМ, док је за повртарство предвиђено око 130.000 КМ.

Брано Митровић из Бродца бави се сточарством и ратарством, а на његовој фарми тренутно узгаја око 100 грла музних крава и јунади.

- Сада подстицаје могу да имају и они који имају од једног до девет бикова, што је јако важно. Нека помоћ добију и они сточари који имају једно грло. Села су нам пуста и зато је важно да се пољопривреда буде стимулисана - каже Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана