Портрети патријарха сликаркe Јеленe Вушуровић красиће зидове манастира Осовица код Српца

Дејан Јовичић
Портрети патријарха сликаркe Јеленe Вушуровић красиће зидове манастира Осовица код Српца

СРБАЦ - Портрети десет српских патријарха, рађених техником уље на платну, красиће у наредном периоду свечани салон манастира Осовица код Српца, а за израду умјетнина задужена је академска сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња која већ неколико дана ствара у Тренинг центру Природно-математичког факултета Бањалука на Бардачи.

Носилац овог несвакидашњег пројекта је Центар за културу и спорт из Српца, а у плану је да сви радови буду завршени у року од двије седмице. Поред ових десет слика, биће израђен и портрет високопреподобног архимандрита осовичког Теофила, игумана манастира Осовица.

Идеја се родила прије двије године када је директор Центра Радован Митраковић посјетио ову светињу са групом учесника ликовно-еколошке колоније "Бардача-Србац". 

- На зидовима свечаног салона у манастиру видјели смо урамљене фотографије српских патријарха које су биле штампане у црно-бијелој боји и тада смо у разговору са игуманом закључили да би било лијепо да их замијенимо портретима. Првобитна идеја је била да на сваком сазиву колоније урадимо по једну слику, али тај процес би потрајао десет година па смо одлучили да одједном урадимо свих десет слика димензија 80 пута 60 центиметара - рекао је Митраковић.

Новчану подршку у реализацији овог умјетничког подухвата пружило је 11 породица, од чега девет из Српца и по једна из Слатине и Бањалуке које ће на овај начин помоћи да се покрију трошкови материјала, боравка и рада црногорске умјетнице.

- Свако од њих ће на овај начин донирати по једну слику манастиру. Имали смо и већи број заинтересованих, али ћемо их оставити за други пројекат кога планирамо идуће године - рекао је Митраковић.

Благослов за своје умјетничко дјеловање Вушуровићева је добила у манастиру Острог од митрополита Амфилохија, који се упокојио прије двије године и од тада је насликала разне световне и духовне поглаваре, а један од посљедњих био је Петар Петровић Његош чија слика је завршила у Аустралији.

Радови које је до сада у потпуности завршила су портрети патријарха Варнаве, Гаврила и Димитрија. Неке од њих урадила је релативно брзо, а за неке је требало мало више времена.

- Ово што сада радим је мало већи залогај, јер три од укупно 10 портрета патријарха која ћу морати насликати до сада нису рађена уљем на платну у историји сликарства. Њихови ликови постоје само на фотографијама и морам замишљати њихов карактер како би их вјеродостојно пресликала на платно. То је тежак задатак, али истрајаћу на томе. Поносна сам што сам добила прилику да баш ја будем та која ће оставити неко трајно свједочанство и надам се да ћу визуелно и духовно усрећити све оне који буду долазили у манастир и посматрали портрете - истакла Вушуровићева. 

На Бардачу је стигла из Турске гдје је на једном умјетничком фестивалу у Чанакалеу представљала своју земљу, а потом путује у Загреб и Истанбул гдје ће радити на припреми једног панела, док у јануару планира посјету Петри у Јордану.

- У сталном сам контакту са Центром за културу и спорт из Српца и већ радимо на припреми наредног сазива бардачке колоније на који планирамо довести реномиране умјетнике из цијелог свијета – истакла је Вушуровићева.

 Духовни мир

Јелена Вушуревић прича да на Бардачи има све што јој треба, штафелај испред себе и духовни мир кога ту како каже увијек пронађе.

- Заиста је лијепо живјети овај период у прошлости и вратити се својим коријенима, јер тако упознајемо ко смо и одакле смо - каже Вушуровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана