Породица Сјерић највећи произвођач тикава у Српској: Бундева као храна и лијек

Љиљана Алексић
Породица Сјерић највећи произвођач тикава у Српској: Бундева као храна и лијек

Бијељина - Брачни пар Милена и Нико Сјерић годинама се, на породичном имању у Љељенчи код Бијељине, баве производњом и прерадом бундеве, која се све више користи у исхрани, али и као природни лијек.

Сјерићи од 2010. године производе неколико сорти бундеве, међу којима су и голица, хокаидо и мускатна бундева.  

- Бундеву узгајамо сваке године на шест до седам хектара. Голицу сијемо на већој површини, док мускатну и хокаидо узгајамо на нешто мањим парцелама - прича Милена.

Полако али сигурно ови вриједни домаћини развили су породични бизнис у који су укључени сви чланови породице. Захваљујући марљивом раду данас су највећи произвођачи бундеве у Српској и БиХ. Користећи предности равничарског краја, Сјерићи су у производњу кренули опрезно, а данас убиру плодове свога рада.

- У почетку је било тешко, ручно смо сијали, окопавали, а потом и брали бундеве. Увођење механизације нам је олакшало посао - прича Милена.
Ова семберска породица на имању производи сушене и пржене сјеменке бундеве, уља од сјеменки бундеве и разне друге врсте производа по којима су сада већ постали препознатљиви на тржишту.

- Поред бундевиног уља, производимо и уље од црног кима или ћурокота, тинктуру од сремуша, домаће јабуково сирће, те сок од бундеве који има бројна љековита својства - поносно каже Милена.

Посљедњих година све већи број људи враћа се природним препаратима, па је органски произведена храна све траженија. 

- На почетку су људи били помало скептични и говорили су нам да смо храбри што се упуштамо у производњу ове биљке, али се ситуација промијенила. Сада долази све више људи који траже домаће и природне производе - каже Милена.

Бундева је од давнина позната по коришћењу у медицинске сврхе. Тиме су се водили и Сјерићи када су почињали производњу. Познавајући благодети бундеве упустили су се и у прераду.

- Људи су на овим просторима одувијек сијали бундеву. Постоји изрека “Колико скинете кукуруза са њиве, толико скинете и бундеве”. Међутим, бундева је једно вријеме на нашим просторима била запостављена. Истраживања су доказала да је сјеме бундеве веома здраво. У њему постоје витамини који се успјешно боре са ћелијама рака, док бундевино уље садржи омега 3 витамин неопходан за јачање срца и мишића - каже Милена.

Истиче да се уље направљено од бундеве показало вишеструко корисним, о чему свакодневно свједоче и бројни грађани који га користе. 

- Бундевино уље помаже при лијечењу простате код мушкараца. Они који немају здравствене проблеме могу да га користе у свакодневној исхрани приликом припреме разних салата. Такође, препоручује се да се свако јутро превентивно пије по једна супена кашика - каже Милена. Поред бундевиног, веома је здраво и уља ћурокота.

- Ово уље убија све цријевне бактерије, а искуства корисника показала су да помаже и код алергије од амброзије, која баш у ово доба године становницима ствара велике проблеме - објашњава Милена и додаје да најбоље резултате даје ако се почне користити током зиме.

Поред љековитости, Милена свим домаћицама препоручује да бундеву користе и у исхрани.

- Од бундеве може да се прави практично све, од сланог и слатког до киселог програма - колачи, пите, пецива, уље, чорбе и сокови. У комбинацији са бундевом добро иду шаргарепа, јабука и дуња - истиче Сјерићева и додаје да у будућности планирају да прошире асортиман својих производа

 

Манифестација 

Брачни пар Сјерић је власник предузећа “Природно”, које је организатор манифестације “Дани бундеве” која се одржава крајем септембра. Циљ манифестације је промоција здраве и органски произведе хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана