Породица Пећанац: Имају плантажу дрењине и код њих је све 'по пропису'

Срна
Породица Пећанац: Имају плантажу дрењине и код њих је све 'по пропису'

ДРВАР - Породица Пећанац из Дрвара прије 22 година одлучила је да прерађује дрењину, па тако данас располаже са плантажом од 263 стабла, а имају и свој бренд под називом “По пропису”.

Својим радом ова дрварска породица из села Врточе надомак Дрвара показала је да се су љубављу, слогом и заједичким радом може доста тога постићи, што су показали и брендирањем производа из властите производње.

У свом асортиману од дрењине имају ракије, ликере, имбер /сок од дрењине/, компот, слатко и мућени пекмез.

Према ријечима Кове Пећанац, идејни творац бренда “По пропису” је њен покојни супруг Ђуро.

“Све је кренуло прије 22 године, а ја се надам да ће и моји потомци да наставе са прерадом дрењина, узгојем садница и његовањем традиције”, рекла је Срни Пећанчева.

Она с поносом истиче успјех у породичном бизнису, те напомиње да су за квалитет производа добили бројне награде.

“У Мркоњић Граду смо освојили златну медаљу за ракију дрењу, а много је још признања и награда стигло у нашу кућу”, прича Кова.

Четворочланој породици Пећанац велику помоћ око посла са дрењинама пружа породица Стијаковић из Бањалуке - Гордана и Драган са ђецом.

“Плантажа дрењине броји чак 263 стабла. Неки од њих имају своје родовнике и стабла прати институт за пољопривреду Републике Српске. Узгајамо и саднице, тежак је то посао, али то је љубав”, наводи Пећанчева.

Док не стигне финални производ, истиче она, треба доста труда и рада, али остварени приход од продаје доста помаже кућном буџету.

Пећанци су своје производе представљали у Загребу, Београду, Новом Саду, Бањалуци и другим градовима широм земље и региона.

“Квалитет је најбитнији. Производ треба да привуче купца, зато је поред квалитета битана и амбалажа, али и маркетинг”, прича Кова.

Дрењина је заштитни знак општине Дрвар, наглашава она, јер се посјета није ни догодила ако се не попија чашица дрење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана