Поповић: Тешка епидемиолошка ситуација у Зворнику, потребни монитори

Срна
Поповић: Тешка епидемиолошка ситуација у Зворнику, потребни монитори

ЗВОРНИК - Директор Опште болнице у Зворнику Иван Поповић упозорио је на веома тешку епидемиолошку ситуацију, јер се због повећаног броја пацијената заражених вирусом корона у посљедњих 48 часова указала потреба за пацијент мониторима који треба да стигну тек наредне седмице.

Поповић је истакао да су протекла два дана била можда и најтежа у зворничкој болници од појаве вируса корона.

У ковид одјељењу тренутно је 37 пацијената, од којих је шест животно угрожено, шест има лакшу, а остали средњу до тешку клиничку слику, док је осам лица у изолацији, за које се чекају резултате тестирања.

Од почетка пандемије у респираторној амбуланти ове установе прегледано је више од 5.000 пацијената из регије Бирач, од којих је 2.230 било позитивно на вирус корона, а на хоспитализацији је било 625 пацијената.

Када је ријеч о запосленима, Поповић је истакао да се једна докторица пријавила за рад у ковид одјељењу, у којем проводи по 12 часова у скафандеру, а истакао је и да су докторе у посљедњој радној декади стално доступни за рад са пацијентима.

Указао је на недостатак специјалиста анестезиологије, што је наслијеђен проблем али ће, како је навео, бити ријешен тако што су три љекара добила специјализацију из ове области, а почетком године ће добити још један.

“За протекле три године ниједан љекар није напустио ову здравствену установу, а као примјер добре праксе наводим да ће од јануара у нашој болници почети са радом специјалиста гинекологије и акушерства”, рекао је Поповић на редовној конференцији за новинаре.

Он је додао да је са ресорним министарством договорено да неколико љекара оде на континуирану едукацију у Универзитетски клинички центар Републике Српске да би се оспособио кадар за ефикаснију борбу против вируса корона.

Поповић је истакао да Општа болница у Зворнику располаже са довољно заштитне и друге опреме, те да има довољан број респиратора, те је захвалио руководству Републике Српске, ресорном Министарству, УКЦ-у, Градској управи и свим запосленима за уложене напоре да би се помогло свим пацијентима.

Замјеник директора Опште болнице Наташа Ивановић, која је и интерниста ендокринолог, рекла је да су посљедња два дана веома тешка и да је јуче преминула особа млађе животне доби која није имала друге коморбидитете, али је била изразито гојазна.

Ивановићева је нагласила да се у посљедње вријеме све више јављају пацијенти са средње тешком или тешком клиничком сликом, који су претходно пет или седам дана били код куће, те да сви захтијевају комплексну терапију, а то значи и кисеоничку.

Од 2.230 пацијената позитивних на вирус корона, каже Ивановићева, умрло је њих 84, што је 3,7 одсто, а више од 80 одсто били су старије животне доби.

Инфектолог Перо Пајкановић истакао је да није потребно увођење никаквих нових мјера, већ придржавање постојећих, те да ће се тако смањити број заражених, а тиме и проценат оних са тешком клиничком сликом, као и број умрлих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана