Поповић: Настава на даљину - велики корак ка модернизацији

Срна
Поповић: Настава на даљину - велики корак ка модернизацији

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић изјавио је да се увођењем и масовнијим кориштењем наставе на даљину направио велики корак ка модернизацији наставног процеса, што може бити од велике користи у будућности.

“Општи закључак је да је негативна ситуација усљед појаве вируса корона донијела, са друге стране, веома позитивне ефекте на интензивнију примјену савремених електронских видова наставе и уопште експанзију такозваних ЛМС (Learning Management System) платформи за учење и дистрибуцију наставних материјала на даљину”, рекао је Поповић Срни.

Он је истакао да се до сада показало да је електронска настава путем виртуелних учионица и других електронских средстава веома ефикасна и занимљива студентима.

Према његовим ријечима, студенти истичу задовољство учешћем у овој настави, лакшим праћењем наставних садржаја, доступношћу електронских материјала, консултацијама, а и наставници имају позитивна искуства радом у виртуелним учионицама.

Поповић је нагласио да се настава, за сада, на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сараје одвија без икаквих сметњи и да подразумијева извођење наставе путем видео-конференцијских платформи, постављања електронских материјала - документи, презентације, аудио и видео записи на мудл (Мoodle) платформи за учење која је инсталирана на серверу факултета, слањем материјала на збирне мејлове студената и слично.

“На Електротехничком факултету имамо мудл платформу која се спорадично користила у протеклом периоду, али је у овој ситуацији добродошла и велики број наставног особља је поставио електронске материјале за предмете које предају. Донијели смо и одлуку да се наставни материјали у електронској форми шаљу студентима на седмичном нивоу у складу са распоредом наставе за наставне јединице које је потребно обрадити у тој седмици”, појаснио је Поповић и додао да је наставно особље ЕТФ-а увијек доступно студентима за онлајн консултације.

Поповић је истакао да на ЕТФ-у осим предавања, сви предмети имају и аудиторне вјежбе, док дио предмета има и лабораторијске или практичне вјежбе које представљају веома важан сегмент наставе на овом факултету.

“Међутим, и на овом пољу смо нашли адекватно и ефикасно рјешење, тако што су на већини предмета наставници увели употребу софтверских симулатора, који замјењују на адекватан начин класично извођење лабораторијских вјежби. На тим симулаторима, који су доступни студентима, одржавају се лабораторијске вјежбе на рачунарима. Преко виртуелних учионица студенти активно учествују у извођењу лабораторијских вјежби на симулаторима, а такође кроз самостални рад додатно унапређују знање”, истакао је Поповић.

Он је навео да је наставно особље ЕТФ-а у сталном контакту са колегама са других факултета и универзитета с циљем размјене искустава и унапређења извођења електронске наставе.

Поповић је додао да Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву има око 40 потписаних споразума о пословно-техничкој сарадњи са привредним субјектима из приватног и јавног сектора као и институцијама на локалном и Републичком нивоу, те са привредним субјектима из окружења.

“Ова сарадња се огледа кроз реализацију малих пројеката везаних за привреду као и пројеката везаних за потребе партнерских институција. Битно је напоменути и да су наши студенти укључени у ову сарадњу, те да велики број студената са треће и четврте године имају стипендије из реалног сектора на шта смо поносни као факултет”, истакао је Поповић.

Он је напоменуо да је град Источно Сарајево подржао и њихову иницијативу да на Електротехничком факултету израде заштитне визире на “три де” штампачима те их донирају медицинским установама на подручју града, као и болницама у Требињу, Невесињу, Фоча, Бијељина и Зворник.

Поповић је додао да на првом и другом циклусу студија ЕТФ има око 500 студената, у текућој школској 2019/2020. години. Он је навео и да је за сада, априлски испитни рок одгођен, закључком Владе Републике Српске од 30. марта.

“Руководство ЕТФ-а размишља и о алтернативним начинима полагања испита, прије свега електронским путем и врши тестирања ЛМС платформи у сврху тестирања и испитивања студента, ако неким случајем надлежне институције донесу одлуку да се испити морају или могу електронски одржати”, рекао је он.

Поповић је навео да се тренутно шест студената ЕТФ-а налази на студентској размјени у Шпанији и пет студената у Пољској, са којима је руководство факултета у сталном контакту и којима је такође, омогућено да могу кроз виртуелне учионице пратити наставу и на овом факултету.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву је још једном поновио свим студентима да је потребно да буду дисциплиновани, стрпљиви, прате упуте и поштују прописе без обзира гдје се налазе. “Потребно је да се не опуштају већ да ово вријеме искористе за даље усавршавање и учење”, поручио је Поповић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана