Понуђена цијена малине не доноси зараду

Милијана Латиновић
Понуђена цијена малине не доноси зараду

Бањалука - Крах малинарства у БиХ је незаустављив, с обзиром на то да хладњачари не могу да се усагласе у вези са откупном цијеном, иако је берба у пуном јеку, што забрињава произвођаче који масовно дижу руке од производње тог јагодичастог воћа.

Иако је компанија “Хербос Натуре” из Сарајева, један од највећих откупљивача малине у БиХ, јуче објавила да ће за сорту виламет и микер плаћати 2,50 марке по килограму, остали хладњачари још калкулишу са износима.

- То је загарантована минимална цијена испод које неће ићи финални обрачун. Очекујемо да ће и други откупљивачи понудити сличну цијену - истакли су у тој компанији и подсјетили да је и 2017. откупна цијена малине износила 2,50 марке.

Сувласник Опште пољопривредне задруге “МБ Фруит” из Братунца Бранислав Мићић истакао је да планирају откупити између 400 и 500 тона малине, али да су временске неприлике уништиле род, те да киша омета бербу.

- Вегетација малине није кренула на вријеме, хладноћа је утицала на род и принос, па иако је сада шпиц сезоне, тешко је доћи до квалитетних плодова. Још нисмо понудили откупну цијену. Пратимо дешавања у Србији, тамо је понуђена цијена око 2,30 КМ за килограм, видјећемо колико ћемо ми плаћати - рекао је Мићић и додао да ће ускоро изаћи са откупном цијеном, која се евентуално може разликовати у пет до десет фенинга.

Док чекају да се хладњачари договоре многи произвођачи размишљају да дигну руке од производње која је, према њиховим ријечима, постала неисплатива.

Предсједник Удружења малинара у Котор Варошу Александар Станић каже за “Глас Српске” да је род малине на подручју Котор Вароша, Челинца и Теслића преполовљен у односу на прошлу годину, те да квалитет рода опада из дана у дан, због временских неприлика.

- Никоме од произвођача још није исплаћено 2,50 марке за килограм малине и то што поједини хладњачари излазе са том цијеном је више прича за медије. За прву класу, врхунског квалитета, углавном дају до 2,30 КМ, па кад се дода општински и републички подстицај, тада изађемо на 2,50 марке и то је реалност - казао је Станић.

Да је род подбацио и до 30 одсто истичу и у Удружењу малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” и додају да је олујно невријеме прошлог викенда “обрало” доста плодова.

- Откупна цијена је највећа бољка свих произвођача. Уколико нам заиста плате 2,50 марке успјећемо покрити све трошкове, али ту нема никакве зараде. Једина нада су нам подстицаји Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС - рекао је предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић.

Малинари

Александар Станић каже да је которварошко Удружење малинара лани бројало 46 чланова, те да је због нерентабилности производње тај број преполовљен.

- Многи су уништили малињаке, а и ја размишљам да дигнем руке од производње, јер сам прошле године био у дебелом минусу - казао је Станић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана