Поново оживјела србачка “скривена камера”: Невидљиве рибице и полицијски мачак поново у акцији

Дејан Јовичић
Поново оживјела србачка “скривена камера”: Невидљиве рибице и полицијски мачак поново у акцији

СРБАЦ - Згоде и незгоде лажног доктора Гелесовића и полицајци који часте возаче чоколадицама умјесто да им пишу казне, само су дио урнебесног садржаја некад популарне “скривене камере” ГЛС телевизије из Српца, која је угашена прије 17 година, али која је поново оживјела захваљујући друштвеној мрежи “Јутјуб”.

Некадашњи власник телевизије Лазар Кусић из богате архиве србачке телевизије, која је сигналом покривала трећину територије Републике Српске, извукао је популарну хумористичну емисију и направио пун погодак, јер је поред пандемије вируса корона, ово једна од тема о којој се највише прича ових дана међу Српчанима.

- Из носталгије смо покренули ГЛС канал на интернету и стекли велики број пратилаца који жељно ишчекују да поново виде популарне садржаје. Скривена камера је убједљиво била највећи хит. Поставили смо четири видео-клипа, али људима то није довољно, зову сваког дана и хоће још – каже Кусић, који је данас успјешан привредник.

Најпознатији међу србачким комедијашима био је Вујадин Шикман, звани Шицо, који је захваљујући својим геговима постао заштитно лице овог шоу програма. Његове заврзламе су сваке недјеље приковале на хиљаде гледалаца уз мале екране.

- Каже мени газда Лазо, глуми лажног полицајца и само буди свој, онако како ти то умијеш. Србачка полиција нам је уступила возило па смо заустављали возаче да би им, кобајаги, писали казне. Можете замислити њихово изненађење када смо их умјесто казни, частили сокићима и чоколадицама - присјећа се Вујадин, иначе банкар у пензији.

А знали су и окренути плочу, па су умјесто награда пријетили палицом по туру. Ко прекорачи пет километара, каже Вујадин, заслужио је пет удараца.

- Људи су молили и преклињали, рекли су да ће платити колико год треба. Један човјек је рекао да је срамота да га ударамо у позним годинама, па је питао може ли син то одрадити умјесто њега. Нудили су и десет-двадесет марака да нас почасте. Сјећам се и једног возача који је био упоран да нас почасти чак и након што смо му рекли да је у питању скривена камера - каже Вујадин.

Снимао је са сарадницима по цијелој бањалучкој регији, а дешавало се да им смицалице не успију јер су их људи препознавали. Зато су се често маскирали. Посебно му је у сјећању остало искуство када је као лажни доктор Гелесовић, на снимању у Новој Тополи, правио лажни лијек – “геласин”.

- Поставили смо плакат да прикупљамо пљувачке за прављење новог лијека, па тако ко једном испљуне у посудицу добије 1 КМ. У Лакташима смо скидали црну магију, а у Градишци продавали невидљиве рибице. Поставили смо празан акваријум и грађане убиједили да су рибице унутра. Добро смо пазарили, али и вратили новац - каже Шицо.

Радили су и друге досјетке, па су тако глумили лажне геометре и продавали вијагру у центру Српца. Све што су радили било је спонтано и нису имали припремљен сценарио.

- Док смо контролисали возаче, пришао је мачак из оближње куће кога сам зграбио и убиједио једну госпођу да је то полицијски мачак Жорж који проналази дрогу. Убацио сам Жоржа у гепек да испита ситуацију и чак нам је и то пролазило - присјећа се Шицо.

Један од некадашњих актера “скривене камере” био је и фризер Дарко Јунгић у чијем локалу је снимљено неколико секвенци за ову популарну емисију.

- Донијели смо огромне маказе за живицу и рекли муштеријама да ћемо их тиме ошишати. Неки су одмах провалили о чему се ради, а неки не. Али зато су готово сви повјеровали кад смо им рекли да имају вашке. Људи су се препали, правдали се, чупали косу из очаја, а свима је пао камен са срца кад су угледали камеру - каже Дарко.

Додаје да га је поновно објављивање ове емисије вратило у некадашњу младост, јер га људи стално зову и шаљу му телефоном видео-клипове.

Иако је србачка телевизија обиловала и другим садржајима, ништа се није могло мјерити са “скривеном камером” која је показала да су Српчани увијек знали цијенити квалитетан хумор.

 Успјешне године

Србачка телевизија је постојала шест година након чега је угашена у септембру 2003. године због пада прихода од маркетинга. Располагала је дигиталном опремом какву је имао мали број тадашњих телевизија а на њој су радили многи истакнути новинари. ТВ ГЛС је својевремено у Бардачи организовала обарање Гинисовог рекорда у припремању котлића, а неке од њених програмских садржаја преузимала је и америчка Фокс телевизија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана