Поносни на дјела Милоша Видаковића

Срна
Поносни на дјела Милоша Видаковића

РУДО - Рудо је поносно на књижевника Милоша Видаковића, коме посвећује манифестацију “Видаковићеви дани културе”, рекао је начелник ове општине Драгољуб Богдановић.

Он је на свечаној академији која је одржана вечерас у Дому културе у овој општини истакао да је Рудо поносно на Видаковића, а да ће вријеме које је пред нама показати величину младог родољуба, писца, човјека који се увијек враћао свом завичају и коријенима.

“Као живот и дјела, тако је биста Милоша Видаковића угледала свјетло дана послије много година проведених у мраку и зато сам вечерас посебно поносан”, истакао је Богдановић.

Богдановић је нагласио да улагање у културу и умјетност није трошак већ инвестиција и да ће након ове манифестације сви бити духовно богатији.

Он се подсјетио на ријечи Ива Андрића, који је за Милоша Видаковића рекао да је био један од оних које Богови роде и који млади умру.

Умјетнички руководилац Дома културе Рудо Драшко Спасојевић подсјетио је да је ово 21. манифестација посвећена књижевнику Милошу Видаковићу, те истакао значај ове манифестације за општину, што је препознало и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Спасојевић се вечерас на свечаној академији представио на фрули, пратећи глумицу Мају Колунџију која је рецитовала стихове Милоша Видаковића.

У културно-умјетничком дијелу свечане академије наступили су Перо Зубац, глумица Маја Колунџија, вокални солиста Тања Милановић и инструменталисти Милош Зубац и Драшко Спасојевић.

У оквиру манифестације “Видаковићеви дани културе”, у парку непосредно поред Дома културе откривена је биста књижевнику Милошу Видаковићу, коју је урадио кипар Милан Ћеранић.

За сутра у 18.00 часова планирана је промоција књиге “Дневник ратног хирурга” у издању Новинске агенције Републике Српске “Срна”, о којој ће говорити Бранислав Илић и Зоран Жужа.

Исте вечери од 19.00 часова услиједиће књижевно вече на којем ће учествовати Здравка Бабић, Бранислав Илић, Драган Папоњак и Радомир Рашо Јагодић, а потом ће бити проглашен побједник Међународног пјесничког конкурса “Милош Видаковић 2021”.

У 19.00 часова глумац Милан Димић извешће монодраму “Има нека тајна веза”.

У недјељу, 28. новембра, од 18.00 часова биће одржано вече фолклора, на којем ће наступити културно-умјетничка друштва “Весна” из Мојковца, “Фра” из Чачка и “Просвјета” из Рудог.

Од 19.30 часова биће одиграна позоришна представа “Зона сумрака”, у извођењу Драмске секције “Просвјета” Рудо.

Организатори манифестације су општина Рудо у сарадњи са установама “Просвјета” и “Манојло Илић”.

Манифестација “Видаковићеви дани” покренута је 2000. године са жељом да се будући нараштаји подсјете на истакнуту личност рођену у Рудом која је током живота оставила траг у култури и историји ове општине.

Милош Видаковић рођен је 1891. године у Рудом. Био је пјесник, књижевни критичар и члан организације “Млада Босна”. Видаковић је био пријатељ Иве Андрића. Умро је 1915. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана