Помоћ привредницима из Српца у освајању нових тржишта

Дејан Јовичић
Помоћ привредницима из Српца у освајању нових тржишта

Србац - Представништво Републике Српске у Бечу помоћи ће србачким привредницима да се пробију на аустријско тржиште, због чега ће ускоро бити одржан састанак у Српцу на ову тему.

Ово је изјавио начелник Српца Млађан Драгосављевић који је са сарадницима боравио у радној посјети Аустрији, гдје се састао са шефом Представништва РС у Бечу Младеном Филиповићем.

Драгосављевић је рекао да ће планираном састанку у Српцу присуствовати чланови Привредног савјета општине и извозно оријентисани привредници, међу којима ће бити и представници фирми “Дрвопродекс” и “Фора” чији производи се већ налазе у пословном салону у Линцу, који је отворен у мају ове године, а на којем су заступљене и друге фирме из Републике Српске.

Током боравка у Аустрији начелник Српца се састао и са градоначелником Линца Клаусом Лугером који је такође показао интересовање за привредно повезивање ових двију локалних заједница.

- У Линцу живи и ради велики број Српчана, тако да не чуди што је градоначелник исказао жељу за сарадњом. Са сарадницима сам обишао једну од њихових великих компанија, “Линц АГ” у којој је запослено 3.100 радника, а која се, поред осталог, бави збрињавањем комуналног отпада, што је за нашу општину веома интересантно јер се бавимо овом проблематиком - рекао је Драгосављевић.

Делегација Српца била је гост и удружења грађана “Острог” из Линца које чини велики број Српчана на привременом раду у Аустрији. На састанку са члановима удружења договорено је да се једном годишње организује дружење представника Општинске управе са грађанима дијаспоре.

Драгосављевић каже да је ово удружење покренуло иницијативу за формирање фонда солидарности који би био на располагању Српчанима којима буду неопходни разни видови помоћи.

Представници општине Србац посјетили су, између осталог, војно гробље Рајфендорф-Маутхаузен гдје почива између 7.000 и 8.000 српских војника. На овом мјесту је уз помоћ Владе Републике Српске недавно подигнута православна спомен-капела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана