Пољопривредницима у општини Србац 100.000 КМ подстицаја

Дејан Јовичић
Пољопривредницима у општини Србац 100.000 КМ подстицаја

СРБАЦ - Општина Србац издвојиће ове године из буџета 100.000 КМ за развој пољопривреде, што је за 30.000 КМ више у односу на годину раније.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да је ових дана расписан јавни позив за додјелу подстицаја србачким пољопривредницима којим је предвиђено суфинансирање набавке 30 пластеника са системом за наводњавање, од чега 20 површине 100 квадратних метара и 10 површине 50 квадратних метара.

Нагласио је да ће од тога 40 одсто средстава уложити Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС путем ИФАД пројекта, општина 20 одсто, а корисник подстицаја 40 одсто.

- Већ годинама успјешно реализујемо пројекте додјеле пластеника и тако ћемо наставити све док има људи заинтересованих за ову врсту подстицаја. Поред ових 30 пластеника, имамо могућност да их обезбиједимо још више. Ако буде потребе за тим, суфинансираћемо разлику из других средстава - казао је Михољчић.

Планирано је и суфинансирање набавке нових пољопривредних погонских машина и прикључака у износу до 20.000 КМ. Право могу остварити регистровани пољопривредни произвођачи који су у току године купили једну нову машину и за то посједују адекватну документацију.

- Овим подстицајем предвиђено је да се издвоји од 1.500 до 2.500 КМ по кориснику за нове машине, односно од 500 до 2.000 КМ за прикључке - рекао је Михољчић.

За подизање нових вишегодишњих засада јабучастог, коштичавог, језграстог, јагодичастог и бобичастог воћа и винограда биће издвојено до 10.750 КМ, а за увођење система за наводњавање у ратарској и повртарској производњи до 10.000 КМ, односно 2.500 КМ по кориснику.

- И ове године смо планирали субвенцију за подизање засада боровница и пројекат “Развој произвођача боровнице” у износу до 3.250 КМ. Прошле године је било седам нових корисника који су имали засаде, а ове године је број повећан. Наставићемо и кампању њене промоције у сарадњи са Пољопривредним кластером “ГЛС” - казао је Михољчић.

Михољчић додаје да ће ови подстицаји представљати финансијско олакшање за србачке пољопривреднике и истиче да су реалне потребе веће, имајући у виду да се највећи број становништва у овој општини бави пољопривредом.

- Наша намјера је да износ постепено повећавамо у складу са буџетским могућностима. Прошле године је било планирано 60.000 КМ, а ребалансом смо повећали на 70.000. Ове године је тај износ знатно већи и трудићемо се да га додатно повећамо и проширимо листу подстицаја - рекао је Михољчић.

Сточарство

Планиране су и субвенције за производњу и узгој квалитетних приплодних крмача и супрасних назимица које се воде у матичној евиденцији ресорног министарства. Субвенција је предвиђена у износу до 5.000 КМ, односно до 50 КМ по грлу и максимално 1.500 КМ по подносиоцу захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана