Поље лаванде цвјета у подножју Мањаче

Данијела Бајић
Поље лаванде цвјета у подножју Мањаче

БАЊАЛУКА - Да лаванда не успијева само у приморским и јужним крајевима, увјерио се дугогодишњи пчелар Бошко Мијић из Бањалуке који на површини од два дунума у подножју Мањаче узгаја ову медоносну биљку, која је одлична испаша за пчеле.

Овај пчелар, у Бањалуци и шире познат по чудотворном напитку који прави од свих пчелињих производа, каже да у наредним периоду планира да прошири засаде лаванде на још дунум и по, јер ова биљка поспјешује испашу, која је на овом подручју Српске сиромашна.

Мијић каже да није чуо да још неко осим њега у овом крају Српске узгаја лаванду, те да би било веома добро када би његовим стопама кренули и други, јер осим што је ова биљка добра за испашу пчеле, она има љековито и умирујуће дејство.

- Примијетио сам да у кошницама има далеко више меда откако сам засадио лаванду него што је то било прије. Због тога у наредном периоду планирам да засадим још лаванде, јер око ње не треба много посла - испричао је Мијић, који тренутно има 150 кошница.

Додао је да је потребно много више ове биљке како би се добио чисти лавандин мед, због чега позива и друге пчеларе да му се придруже, напомињући да килограм овог производа у Херцеговини кошта 28 марака.

Овај витални седамдесетседмогодишњи Бањалучанин, који се пчеларством бави од 1976. године, док је са узгојем матице почео нешто мало касније, свакодневно пјешачи шест километара како би обишао своје пчеле и засаде на имању у Крупи на Врбасу.

- Што се тиче пчелињих производа узимам све оно што се може од пчеле узети. За мене је мед нус производ. Матична млијеч за мене је пресудна. На прсте бих могао набројати који све пчелар код нас сакупља матичну млијеч. Она је мене вратила у живот. Ниједно јутро још нисам изашао из куће а да нисам узео кашчицу производа који сам правим по једном руском рецепту - прича Мијић.

Све пчелиње производе, а то су мед, матична млијеч, несушени полен и прополис капи, по руском рецепту обједињује у један од 250 грама. Овај производ је, каже, намијењен искључиво за имунитет.

- Овај производ сам почео да правим 1997. године, након што сам се опоравио од тешке операције. Рецепт, који данас нико не да без 20.000 евра, подарили су ми Руси за флашу јаке ракије. А све то захваљујући једном пријатељу пчелару из Србије који, нажалост, више није међу живима - рекао је Мијић, који је једно вријеме био једини регистровани узгајивач селекционисаних матица на овом подручју.

Колико су пчеле и њихови производи важни кад је у питању имуни систем, каже да најбоље говори податак да у свијету од вируса корона није оболио ниједан пчелар.

 Етерично уље

Бошко Мијић каже да чај од лаванде има вишеструке користи, а између осталог, подстиче варења, смирује желудац, те се употребљава за испирање и дезинфекцију рана на кожи и слузокожи.

- Чуо сам да литра етеричног лавандиног уља кошта 900 евра, а примјена му је разноврсна. Младим људима ништа не би фалило да се баве узгојем лаванде и тако зараде новац - казао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана